Anul trecut ziua de 24 iunie a fost recunoscută oficial de către primăria Washington ca „Ziua Universală a Iei” în capitala americană. Vom continua așadar tradiția începută în 2013 și frumos încununată în 2015 prin prezența a peste 100 de români în fața Casei Albe, cu o întâlnire programată pentru sâmbătă, 18 iunie la ora 13, transmite Bogdan banu în numele organizatorilor.

În acest an ne vom reuni la Monumentul lui Washington de pe Mall în partea de vest către Lincoln (17th Street & Independence Avenue, SW, Washington, DC).

În 2016 vom marca Ziua Universală a Iei la Washington printr-un moment festiv care va avea loc ca parte a Around the World Cultural Food Festival, festival la care deja și-au confirmat participarea peste 10,000 de persoane! La ora 14 toți cei prezenți și îmbrăcați în costume populare românești vor fi invitați pe scenă unde formația Carpathia Folk Dance Ensemble va interpreta un dans popular românesc urmat de citirea proclamație emise de Primăria Washington. După acest moment festiv vom face și o poză de grup în fața Monumentului lui Washington. Vă rugăm așadar să fiți promți cu prezența pentru a ne încadra în orarul festivalului.

Ziua Universală a Iei nu este o campanie publicitară, ci o celebrare a iei tradiționale românești, oriunde s-ar află pe planetă. Această zi este o inițiativă fără precedent care a luat naștere pe Facebook, unind iubitorii României din toate colțurile lumii. Inițiată în ianuarie 2013 și coordonată de comunitatea online La Blouse Roumaine. Ziua Universală a Iei s-a săbătorit pentru prima dată pe 24 iunie 2013, de Sânziene. În acești trei ani, Ziua iei a devenit un adevărat eveniment global, fiind sărbătorită pe șase continente în 55 de țări, 130 localități și 200 de evenimente și a contribuit decisiv la repoziționarea iei și culturii tradiționale românești după 26 de ani de la căderea comunismului. În această zi, românii și iubitorii României sunt provocați să poarte ia, splendida bluză a portului popular, sau cămăși tradiționale românești. Participanții la eveniment sunt deasemenea încurajați să aducă și obiecte populare românești care ar putea fi folosite ca decor pentru pozele care se vor face cu această ocazie.

facebook

ia dc