Dragi romani de pe Coasta de Vest a Statelor Unite ale Americii,

1836In acest an, pe 31 august, sarbatorim impreuna, pentru prima oara, Ziua Limbii Romane.
Cu aceasta ocazie doresc sa va multumesc pentru ca, fiind departe de tara-mama, ati pastrat vie limba romana in comunitatile dumneavoastra.
Efortul pe care l-ati facut este cu atat mai important cu cat multi dintre dumneavoastra s-au stabilit in SUA cand limba romana nu era inca o limba oficiala a Uniunii Europene si era privita ca o limba de raspandire locala. Limba romana este, acum, din nou acolo unde ii este locul, alaturi de surorile sale din familia limbilor latine si este limba oficiala a Uniunii Europene, ca urmare a aderarii Romaniei la UE in 2007.
Impreuna, in aceste zile vom avea, in toate cele 11 state din Circumscriptia Consulatului General al Romaniei la Los Angeles, numeroase activitati culturale si as dori ca mesajul meu sa ajunga la fiecare dintre dumneavoastra. Vreau sa stiti ca sunt alaturi de dumneavoastra si ca recunostinta noastra se indreapta catre toate familiile si comunitatile religioase din care faceti parte. De asemenea, transmit un gand de multumire preotilor si pastorilor din comunitatile romanesti pentru ca au tinut permanent vie limba romana in serviciul religios din fiecare Biserica.
Limba romana nu mai estea stazi doar o limba vorbita in interiorul unor granite perfect delimitate sau, sporadic, in comunitati mici de pe mapamond. Ea apartine deja unor comunitati mari de romani din Uniunea Europeana, in Spania, Italia, Franta si Marea Britanie, care au dus cu ei limba romana acolo unde s-au asezat, ca parte a existentei lor zilnice. Intre comunitatile de romani de pe mapamond, comunitatea din SUA ramane una dintre cele mai vechi si incercate si, de aceea, efortul pe care dumneavoastra l-ati facut este unul extrem de valoros pentru Romania.
Declarata prin Legea 53/2013, Ziua Limbii Romane este sarbatorita pe 31 august atat in Romania cat si in Republica Moldova, ca un semn al unitatii noastre lingvistice, care ne aduce mereu aminte ca, dincolo de Prut, se afla tot frati de-ai nostri. De aceea vreau sa le multumesc si celor din comunitatile de romani veniti aici din Republica Moldova, care au transmis, mai departe, copiilor lor limba romana ca limba materna.
In calitatea mea de Consul General al Romaniei, ca reprezentant al tarii in care toti avem radacini adanci, stiu ca nu veti abandona niciodata demersul de a promova limba romana si ca o veti transmite mai departe copiilor si nepotilor dumneavoastra.
Totodata, un prilej de mandrie pentru noi toti romanii de pe Coasta de Vest a SUA, indiferent de unde suntem, este acela ca, la unele dintre cele mai prestigioase universitati din lume, UCLA si Arizona State University, exista si catedre sau sectii de Limba romana cu rezultate exceptionale, care au atras multi studenti straini doritori sa intre in marea familie a vorbitorilor de limba romana. Lor li se adauga, evident, tot mai numerosi studenti si doctoranzi romani ce studiaza la Standford, Berkeley, Caltech si alte universitati de pe Coasta de Vest a SUA, tineri ce reprezinta o componenta de baza a noilor elite intelectuale romanesti.
Va transmit tuturor, cu acest prilej, cele mai bune ganduri si sper ca pentru noi toti romanii ziua de 31 august va fi una in care mandria de a fi roman in SUA va fi dublata de bucuria ca cei de acasa nu au uitat nicio clipa ca dumneavoastra sunteti mesagerii lor in lume.
Eugen Chivu
Consulul General al Romaniei la Los Angeles