Jurnalistul Marian Petruța, stabilit la Chicago, a fost prezent la protestul pașnic din capitala americană, din data de 8 ianuarie 2016, prilej cu care a avut ocazia să realizeze câteva interviuri cu cei prezenți la protest dar și cu autoritățile ambasadei Norvegiei la Washington.

Iată ce declară avocatul norvegian pentru drepturile omului și activistul Marius Reikeras, prezent și el la protest alături de românii din SUA:

„Membrii ai Parlamentului European vor investiga situația drepturilor omului în Norvegia și vor acorda o mai mare atenție modului în care Barnevernet acționează față de familiile de toate naționalitățile. Consider acest lucru a fi un progres major în lupta noastră comună împotriva încălcării drepturilor omului în Norvegia, și voi face tot ce-mi stă în putere pentru a aborda problemele în mod corect.”

Cei prezenți la protest au înaintat ambasadei Norvegiei o petiție semnată de peste 7.000 de membri ai bisereicilor penticostale, pentru susținerea familiei Bodnariu.

„Când au ieșit pentru a primi semnăturile, au făcut ceea ce fac oficialii norvegieni, au spus ‚Noi nu putem acționa asupra cazurilor individuale’. Eu cred că vor observa în mod evident ceea ce se întâmplă aici. Cred că acest caz se va soluționa și Norvegia va trebui să renunțe la presiunile internaționale.” a declarat Marius Reikeras.

„Am văzut atât de multe familii în această situație, astfel încât se poate face o idee standard al acestui lucru, veți vedea același model – familiile perfect normale au probleme cu sistemul, la fel ca familia Bodnariu. Eu am un rol profesional în acest sens și trebuie să fiu obiectiv. Văd, în orice caz, că valorile fundamentale ale drepturilor omului sunt încălcate în Norvegia. Când ai un sistem care face astfel de lucruri, nu numai pentru această familie, dar și pentru alte mii de familii, trebuie să te oprești și să te întrebi de ce se încalcă dreptul internațional”, a continuat Reikeras. „Trebuie să începem cu respectarea dreptului internațional. Suntem (Norvegia) parte a Convenției drepturilor omului. Ne-am angajat să urmăm convenția drepturilor omului, precum și ale ONU (legate tot de drepturile omului). Atât timp cât nu facem asta, vom avea astfel de cazuri. Acesta este un exemplu foarte bun – unei familie bine educata i-au fost luați copiii fără un proces echitabil, fără nici un proces echitabil. ” a declarat Marius Reikeras în interviul luat de jurnalistul Marian Petruța.

Familia Bodnariu va avea o întrevedere cu reprezentați ai sistemului norvegian undeva în luna februarie. Însă agenția care a luat copii și care i-a despărțit plasându-i in trei centre diferite, a început deja formele de adopție a celor cinci copii, susține familia Bodnariu.

În paralele cu protestul de la Washington, au avut loc și alte proteste în fața ambasadelor Norvegiei în Irlanda, Spania, Marea Britanie și Danemarca.

reportaj/traducere și adaptare  Mădălina Corina Diaconu

fotografii  Marian Petruța

articol intreg cunoastelume.ro

Mulțumim domnului Marian Petruța pentru fotografiile și interviurile puse la dispoziție pentru realizarea acestui material.