Uneori vremea de afară este mohorâtă și rece, în prag de iarnă. Acest gen de vreme te îndeamnă să asculți melodii triste…dar în România, înainte de 1989, nu trebuiau ascultate decăt “melodii optimiste, mobilizatoare”. Pentru episodul de azi m-am gândit să abordăm melodii care nu s-ar fi putut bucura de o mare difuzare înainte de ’89, nu pentru că ele nu ar fi avut audiență, dar nu se înscriau în “coordonatele ideologice” ale “iepocii”!
bea-free1Fiind vorba de o vreme mohorâtă (așa era și în ziua înregistrării unui concert, devenit celebru prin locul desfășurării… un acoperiș ; despre acest concert putem citi pe Internet:
The Beatles’ rooftop concert was the final public performance of the English rock group the Beatles. On 30 January 1969, the band, with keyboardist Billy Preston, surprised a central London business district with an impromptu concert from the roof of Apple headquarters at 3 Savile Row. In a 42-minute set, the Beatles played nine takes of five songs before the Metropolitan Police Service forced them to stop. Footage from the performance was later used in the 1970 documentary film Let It Be. )… am ales o melodie “nu foarte optimistă”, în ton cu vremea de afară : Don’t Let Me Down versiunea Multi angle – Rooftop :

Ce melodie tristă putea fi auzită în anii ’60 – ’70 în România? Am ales melodia unei interprete, născute pe 20 martie, 1943, Pompilia Stoian, care a emigrat în Republica Federală a Germaniei în 1972 (debutase în 1966, împreună cu un alt interpret român de succes, Dan Spătaru). Melodia ei, după ce a emigrat, bineântețes că nu a mai fost difuzată în România:

O excepțională melodie tristă am descoperit-o recent…cu o interpretă din Georgia (născută în 16 septembrie 1984) : Katie Melua – The one I love is gone (live at Europe 1). O cântăreață, muziciană și compozitoare originară din Georgia, naturalizată în Regatul Unit :

Însă vom încheia episodul de azi cu o melodie Beatles frumoasă și tristă, despre care citim pe Internet: „Free as a Bird” a fost un cântec compus și înregistrat inițial în 1977 (ca un demo, de către John Lennon), dar, după un sfert de secol, o versiune de studio a inclus și contribuțiile lui Paul McCartney, George Harrison și Ringo Starr și a fost lansat ca single the Beatles – la 25 de ani după despărțirea lor și la 15 ani după moartea lui Lennon:

Este o vreme mohorâtă afară și nimeni din cei apropiați mie nu este acum cu mine. Ascult cântece triste, dar mai ales „Free as a Bird”.
O legendă nu moare niciodată…
Ioan Iacob
(va urma)
P.S. Există cîteva variante VIDEO…Am ales una, unde atmosfera Beatles , inclusiv imaginile lor, sunt copleșitoare :