Mircea Cărtărescu, Iulian Ciocan, Ioana Nicolaie şi Lidia Bodea reprezintă literatura română la Festivalul Internaţional de Literatură PEN World Voices 2011. Institutul Cultural Român din New York celebrează totodată centenarul Cioran, proiectând la Institutul Cervantes din New York documentarul „Apocalipsa după Cioran (Partea 1)”, de Gabriel Liiceanu şi Sorin Ilieşiu.

Institutul Cultural Român din New York se alătură Festivalului Internaţional de Literatură PEN World Voices (25 aprilie – 1 mai), pentru a celebra literatura română la New York, alături de scriitori din România şi Republica Moldova. Cea de-a şaptea ediţie a festivalului prezidat de Salman Rushdie are o importantă prezenţă românească asigurată de ICRNY.

PEN World Voices este cel mai important festival internaţional de literatură organizat la New York. În fiecare an, timp de o săptămână, festivalul aduce împreună peste 100 de scriitori din întreaga lume alături de omologii lor americani pentru a celebra cuvântul scris. Prezidat de Salman Rushdie, festivalul i-a avut ca invitaţi de-a lungul celor şase ediţii pe Nadine Gordimer, Toni Morrison, Orhan Pamuk, Umberto Eco, Ian McEwan, Mario Vargas Llosa, printre alţii.

Prezenţa lui Mircea Cărtărescu la festivalul de literatură este un prilej de întâlnire a reprezentanţilor comunităţii literare din New York cu apreciatul scriitor român. Dialogul va fi continuat printr-un cocktail oferit de Jill Schoolman, editor la Archipelago Books, editura care urmează să publice începând cu 2012 varianta engleză a trilogiei Orbitor de Mircea Cărtărescu.

Organizatorii PEN World Voices au introdus în programul acestei ediţii o secţiune nouă, Celulloid Literature, găzduită de Institutul Cervantes din New York, în cadrul căreia vor fi proiectate filme documentare literare. Institutul Cultural Român din New York celebrează Centenarul Cioran prezentând, în data de 27 aprilie, Apocalipsa după Cioran (Partea 1), un film de Gabriel Liiceanu şi Sorin Ilieşiu. Gabriel Liiceanu a realizat în 1991 cel mai amplu interviu luat filosofului şi eseistului Emil Cioran, cunoscut pentru aversiunea sa faţă de interviuri şi pentru refuzul său  de a fi filmat. Publicul pasionat de Emil Cioran va aprecia acest document excepţional, rar prezentat în SUA.

Institutul Cultural Român din New York continuă seria evenimentelor dedicate literaturii cu Colocviul Internaţional Norman Manea, dedicat celei de-a 75 aniversări a scriitorului, care va avea loc la New York în 27-28 iunie.

Stire preluata de la Institutul Cultural Român din New York