Drumul prin “infernul alb”
O prestigioasa agentie de turism ne-a recomandat sa petrecem un Revelion deosebit (“deosebit” ar fi un eufemism pentru “ extraordinar”!), dar eu si Greta, viitoarea mea sotie, am fost destul de sceptici “pana la locul faptei”. Cu atat mai mult cu cat “aventura deplasarii noastre in Delta”, la complexul de 4 * GREEN VILLAGE de la Sfantu Gheorghe, avea sa debuteze pe 30 decembrie, 2016, cu deplasarea noastra prin viscolul ce incepea sa puna stapanire pe Tulcea.

De la Tulcea la Murighiol cu maxitaxi …dar marea neliniste a fost deplasarea de la un supermarket din Murighiol la malul Dunarii, unde era o benzinarie si un panou cu STAR 2000 , de unde urma sa ne imbarcam – spre Sfantu Gheorghe – pe o salupa rapida…rapida, rapida, dar a carei plecare aveam sa o asteptam “cu asupra de masura” (fiindca unii “revelionisti” intarziau datorita conditiilor meteo, iar domnul General Manager Laurentiu Butuc, de la Green Village, dorea sa dea o sansa tuturor celor ce isi platisera revelionul (pentru “ paradisul de 4 * ” de la “capatul lumii, capatul Dunarii, capatul anului 2016…” ) sa fie impreuna. Salupa rapida, condusa de catre domnul Nelu Carpov (urma sa ne astepte – ospitalier ca in Delta Dunarii – cu vin fiert si tuica fiarta).
Coborati din maxitaxi in dreptul unui supermarket din Murighiol, am apelat la un domn “sef peste ape” sa ne ia cu masina sa pana la debarcaderul unde ne astepta un restaurant intitulat MARINA (ce oferea doar “preparate pe baza de sticksuri” si despre care aveam sa aflam ca era, de fapt, nu un restaurant, ci un fel de bar, aparat de o “turma simpatica de caini deltanezi” , mai acomodati de nevoie chiar si cu “oferta de ciocolata” promovata de catre o doamna din grupul turistilor (care ar fi fost admisa imediat “fara stagiatura” – pentru gestul ei de a nu fi ramas nepasatoare fata de “cainii deltanezi” – in organizatiile patronate de Brigitte Bardot). A fost pentru prima data cand am vazut Dunarea iarna, imensa, puternica, “blanda si amenintatoare”, aproape de noi si nu ne venea sa credem ca vom “zbura peste ape” cu o “coaja de salupa” (in care aveam sa incapem “20 de revelionisti si bagajele lor aferente”), iar “nelinistea de zburatacire pe apele involburate ale Dunarii” urma sa o stingem oleacă /o țâră = puțin, nițel/ un pic/ cu vin fiert si tuica fiarta. Daca ar fi fost dupa mine, as fi lansat si ideea inlocuirii “traditionalei paini cu sare” nu doar cu …traditionala tuica fiarta /si vin fiert/, ci si cu “netraditionalul platou cu branza, sorici si felii de ceapa si sare” (care ar fi ridicat foarte mult “moralul gastronomic” al “revelionistilor”), dar “razbunarea gazdelor de la Green Village” avea sa fie “cu asupra de masura” prin ceea ce urmau sa ofere all inclusive la “capatul lumii, capatul Dunarii, capatul anului 2016…”.

Ioan Iacob (se pare ca va continua)

Anunțuri