Citesc o relatare publicată încă din 22 noiembrie, 2016:
 
22 November 2016 • 12:25pm
The US has warned its citizens that Europe is facing a “heightened risk of terror attacks” at Christmas markets and other seasonal holiday events. (The Telegraph)  
  În perioada sărbătorilor de iarnă americanii (ca și europenii) devin copii mari și este perioada când Târgurile de Crăciun atrag ca un magnet numeroși turiști de pe ambele maluri ale Atlanticului. Nu se poate spune că turiștii nu au fost avertizați. Ceea ce s-a petrecut recent la Berlin ar trebui să însemne o nouă lecție de avertizare că până și globurile “pot fi însângerate”, că nu mai există „războiaie simetrice„ și că lumea se poate schimba radical cu fiecare eveniment de genul celui din inima Europei. Se pare că nu mai există “țări sigure” (vezi Elveția), iar singura soluție ar putea fi doar o cooperare globală împotriva terorismului.
    Există și o altă concluzie – deja știută la Casa Albă până acum – că legaturile transatlantice (inclusiv în domeniul securității gen NATO ) rămân fundamentale într-o lume supusă riscurilor asimetrice. Comentatorii se întreabă dacă noua administrație va “prelua” din ianuarie această lecție transatlantică” sau se va concentra doar pe ‘make America great again’ .
Ioan Iacob