Vizita Papei Francisc în Suedia a însemnat un eveniment in istoria ultimelor secole, precizează Rompres si AFP, fiind pentru prima dată când Federația luterană mondială și Biserica catolică au comemorat împreună, pe 31 octombrie, la Malmö și Lund, al cincilea centenar al Reformei protestante, marcat în 2017. S-ar putea vorbi foarte mult despre acest eveniment legat de contextul foarte zbuciumat al lumii contemporane. Potrivit agentiilor citate, obiectivul comemorării este de a exprima ”darurile Reformei” și de a cere iertare pentru dezbinarea perpetuată a creștinilor celor două tradiții, catolică și protestantă. În același timp, se dorește evidențierea drumului parcurs în ultimii 50 de ani de dialog ecumenic între catolici și luterani și rezultatele la care s-a ajuns.
    Pe 1 noiembrie, papa Francisc oficiază Sfânta Liturghie la Malmö, împreună cu mica comunitate catolică suedeză, înainte de a se întoarce la Roma. La 31 octombrie 1517, Martin Luther s-a declarat împotriva vinderii de ”indulgențe” pentru iertarea păcatelor și a afișat pe ușa principală a bisericii din Wittenberg 95 de teze care invocau interdicția acestui comerț. Pentru a strânge fonduri în vederea construirii Bazilicii Sf. Petru din Roma, clerul vindea ”indulgențe” credincioșilor menite să le ierte păcatele, amintește AFP. Ruptura a dus la vărsări de sânge între creștini. The Guardian relatează că, în prezenţa regelui şi a reginei Suediei, papa Francisc sa  rugat pentru ca “Spiritul Sfânt să ne ajute să revenim la darurile care au fost aduse bisericii prin Reformă, să ne pregătească să regretăm zidurile despărţitoare pe care noi şi înaintaşii noştri leam construit şi să ne pregătim pentru ţelul comun de a fi martori şi a servi în această lume.”
    Astăzi, cînd omenirea pare tot mai puțin dispusă să înțeleagă diferențierile istorice, culturale și religioase moștenite în timp, gestul papei Francisc pare “deschizător de drumuri“, amintind, în alt context cultural şi religios, de vizita papei Ioan Paul al IIlea în România.
Ioan Iacob
Anunțuri