O extraodinară călătorie ce stă sub semnul salvării, credinței și devoțiunii

Cărările Sufletului – un pelerinaj de 2.000 de kilometri până în Lhasa! De menționat că această producție a fost selectată și premiată la festivaluri din întreaga lume: Toronto IFF 2015, Rotterdam IFF 2016, Glasgow FF 2016, Vilnius FF 2016, – Melbourne IFF 2016, Chichester IFF 2016 (premiul publicului).

Mai precis, cei fascinaţi de Tibet au putut viziona în cadrul #hiptrip2016,  filmul Cărările sufletului (Kang Rinpoche), regizat de Zhang Yang. Regizorul redând vizual trăirile din timpul unui pelerinaj de 2.000 de kilometri.

Într-un sătuc din Tibet, Nyima plănuiește să plece într-un pelerinaj de 2000 de kilometri, de-a lungul unui an, pentru a ajunge în Lhasa ( „Pământul Zeilor”). Câțiva prieteni, vecini și rude hotărăsc să-l însoțească. Docu-drama  Cărările Sufletului urmărește pelerinajul grupului de 11 oameni care, în drumul lor spre capitala tibetană, urmează cu sfințenie ritualul de a se întinde pe pământ la fiecare câțiva pași. O extraodinară călătorie ce stă sub semnul salvării, credinței și devoțiunii.

Cătălin Olaru, secţioner HipTrip Travel Film Festival:

Film-eveniment atât prin context (subiectul acestui film realizat în China, cu aprobarea autorităților chineze, e pelerinajul către Lhasa al unui grup de budiști tibetani din același sat), cât și prin modul în care țesătura narativă se bazează în primul rând pe realitatea-așa-cum-e-ea (actorii își joacă propriul rol, în timp real), Paths of the Soul e un dublu road movie, dat fiind că drumul de peste un an al pelerinilor e dublat de o schimbare radicală în actul de receptare al acestuia.

La început, dorința subiecților de a purcede la un drum pe jos de peste 1.900 km ne apare ca fiind exotică și atât, dacă nu chiar năstrușnică. Pe parcurs, ne impregnăm de cultura acestora într-un grad atât de ridicat, încât destinația finală se încarcă cu semnificație, pentru ca, la final, să înțelegem de ce ea e singurul lucru care contează!

Mihaela Cazan

 

Anunțuri