HipTrip Travel Film Festival a avut loc anul acesta în perioada 27-30 octombrie, la Cinema Union și Cinemateca Eforie din București. Peste 20 de filme din toate colțurile lumii, majoritatea în premieră în România, au fost prezentate publicului iubitor de călătorii și cinema.
Festivalul a debutat joi, 27 octombrie, cu filmul El Clasico, propunerea Irakului pentru Premiile Oscar în 2017.

Filmele HipTrip2016 au așteaptat deopotrivă călători curajoși, exploratori, amatori de antropologie, copii (de toate vârstele), pasionați de filme de călătorie și cinefili doritori să vadă filme bune, premiate și aplaudate în festivaluri internaționale importante.

Festivalul a strâns la Cinema Eforie  o sală plină, unde nu aveai loc să arunci un ac, oameni dornici de călătorii vizuale și speranțe artistice…..

El Clasico a cules multe aprecieri, povestea fraților care visează să ajungă la ajunga la meciul barcelona-real madrid  și să îl cunoască pe Ronaldo fiind mai mult decât o poveste. Mai precis, Alan și Shirwan, doi frați cu nanism, trăiesc într-un orășel kurd izolat, din Irak. Alan visează să întemeieze o familie alături de iubita sa, Gona, dar tatăl fetei se opune vehement. Știind că tatăl Gonei este suporter înfocat al echipei de fotbal Real Madrid, Alan și Shirwan se aventurează într-o călătorie primejdioasă către Spania, unde speră să-l întâlnească pe Cristiano Ronaldo și să-i dăruiască o pereche de ghete de fotbal făcută de ei.

Și povestea din spatele filmului este deosebită: premii la festivaluri  (cum ar fi
Traverse City Film Festival 2016) și doi protagoniști – respectiv frații din film, care nu au mai fost în fața camerei până la începutul acestei producții și nici într-o sală de cinema. Mai mult: filmările s-au desfășurat la Bagdad, în zone de conflict, su durat două săptămâni și a fost foarte riscant, dar s-a filmat acolo pentru a se da poveștii autenticitate.

Mihaela Cazan