Marți, 27 septembrie de la ora 19:00 la Cinemateca Eforie a avut  loc Gala de deschidere Docuart .

Cinefili, dar și simpli curioși ai marelui ecran au de ales să vizioneze la Cinemateca Eforie sau  Cinema Muzeul Țăranului filme precum:Parisul lui MateiR.: Andreea Știliuc,Bucureşti – oras infloritor R Savel Stiopul, – Chat with Alice R.: Sandra Isabela Țenț , etc. Aflat a a- V-a ediție Docuart Fest este festivalul dedicat exclusiv filmului documentar românesc. Festivalul vrea să promoveze idei și oameni, dar mai cu seamă produse culturale autohtone din lumea cinematografică.

A fost proiectată o mostră din secțiunea competițională, filmul 100 de movile“, în regia lui Max T. Ciorbă, vizionat în premieră la un festival. Filmul prezintă povestea unui elvețian care străbate România și Republica Moldova în căutarea muzicienilor ce au păstrat folclorul în creația lor, indiferent că îl înglobează în sound-uri de jazz sau hip-hop. La finalul proiecției regizorul și câțiva dintre protagoniști se vor alătura publicului pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri.

București Docuart Fest este un fenomen care și-a propus să aducă documentarul în atenția oamenilor, făcând dovada încărcăturii sale autentice și ale adevăratelor povești de viață nescrise, suprinse de camerele de filmat. București Docuart Fest este totodată locul unde se intersectează cultura, voia bună, oamenii deschiși, fie ei cinefili asumați ori ba, la câteva ceasuri de discuții în tihnă și proiecții merituoase, pe de-a lungul câtorva zile tomnatice și mohorâte.

Pe lângă filmele care rulează în secțiunea competițională, există filme în premieră sau documentare răsunătoare încadrându-se în secțiunea principală. După fiecare proiecție, publicul din sala de cinema are ocazia să pătrundă mai adânc în povestea ecranizată printr-o sesiune de Q&A cu realizatorii acesteia; o discuție cu întrebări și răspunsuri, liberă, sinceră și animată, care să satisfacă pe deplin curiozitățile spectatorilor. În plus, festivalul a făcut o tradiție din sesiunile de master class ținute de profesioniști din domeniu, oameni pasionați, delegați să discute pe diverse teme.

Mihaela Cazan