„Nimeni nu i-a mai văzut pe derviși așa cum i-a văzut Ammar Alnahhas. Și i-a văzut aici, în România, țara picturii sale, a artei sale cu rădăcini în profunzimea Damascului, printre floarea-soarelui din drumul inițiatic spre Mare și amintirile din Khabur, printre simeze și culori, căutându-se pe sine cu sufletul greu și lumina în jurul său. Fie ca pacea gândului smerit la cele sfinte să ne aducă în aceste zile bucuria frumuseții infinite și să ne minunăm de dervișii lui Ammar, o lume pe care a dorit să ne-o dezvăluie întâi nouă, cei din România, înaintea tuturor oamenilor de pe pământ.”  Marius Tița

Expoziția sculptorului și pictorului sirian Ammar Alnahhas poate fi vizitată la Biblioteca Națională a României iar vernisajul va avea loc sâmbătă, 9 iulie, la ora 14:00. 

O mie ș’una de povești cu derviși, pictate de Ammar Alnahhas!

În spiritualitatea orientală, dervişul este un frumos nebun al plutirilor de vise, plin de iubire şi încântare. Este o poezie sufită şi un călător al ascezei. El s-a ivit în pictura lui Ammar Alnahhas odată cu amintirile minunate ale copilăriei în Siria acum sfârtecată şi însângerată. A venit de peste un deceniu în România, înnobilat de studiile universitară de artă urmate la Damasc, oraş străvechi al culturii şi civilizaţiei. Este un sculptor cu un excepţional început de carieră iar în România a descoperit frumuseţea culorii în exprimarea artistică. Desenul de sculptor a devenit construcţie de şevalet iar simezele i s-au deschis pe măsura încântării şi a străduinţei de care a dat mereu dovadă. În ultimul timp, odată cu înrăutăţirea situaţiei din Siria sa natală, pictura lui Ammar Alnahhas l-a descoperit, ca niciuna alta, pe derviş, spiriduşul blând al gândurilor frumoase, purtătorul lor în lumea realităţii plastice. Este o abordare perfect originală, irepetabilă şi inimitabilă, pe care Ammar Alnahhas o construieşte temeinic, de câţiva ani, cu culorile şi sentimentele atelierului său din România, noua lui ţară. “Dervish”, de Ammar Alnahhas, este o poveste universală despre umanitate şi artă iar Biblioteca Naţională a României este primul loc unde ni se relevă această operă plastică profundă.

afis1

Anunțuri