Întâlnirea cu presa,  organizată de Ambasada S.U.A. la Hotel Marriott, cu o zi înaintea inaugurării scutului de la Deveselu, s-a desfășurat în “parametri” obișnuiți:  aglomerație de jurnaliști români și străini la Sala Timișoara”, cabluri de alimentare întinse peste tot (pe mochetă și sub), organizatorii care se străduiau să asigure tot ceea ce este necesar (inclusiv protocolul cu ceai, cafea sau apă minerală), microfonul oferit cu dinamism la finalul alocuțiunilor oficiale (am remarcat întrebările puse de Carmen Gavrilă de la Radio România Actualități, dar și comentariul pertinent /fără microfon/ al lui Radu Tudor, de la Antena 3, când acesta a considerat că este mai importantă precizarea în engleză pentru oficialii americani decât “vorbirea la microfon”), întrebările adresate de jurnaliștii de la B.B.C., Bruxelles ș.a.m.d.
    La finalul acestei conferințe de presă am reușit să mă aflu cu reportofonul în preajma  Excelenței Sale Dl. Ambasador Douglas E. Lute, reprezentantul permanent al S.U.A. la N.A.T.O.  Fiindcă nu aveam foarte mult timp la dispoziție, i-am adresat două întrebări: când a venit prima dată în România și cum comentează faptul că românii i-au așteptat atât de mult pe americani, iar aceștia sunt, în sfârșit, aici.
     “Am venit prima dată în București cam cu vreo zece ani în urmă, ca ofițer. Am venit într-o scurtă vizită. Dar a fost prea scurtă.”
(   I. I. : – Excellency, when have you come here for the first time?
Douglas E. Lute: – I have come for the first time in Bucharest about ten years ago as a military officer. I came here on a short visit. It was too short. )
   Faptul că a apreciat frumusețea Bucureștiului, dar că nu a avut timp  să viziteze orașul l-a determinat să își exprime speranța că va reveni aici cândva, cu familia, pentru a vedea mai mult din acest oraș.
(Douglas E. Lute: – I came here on a short visit. It was too short ; I hope to come back sometime with my family and see more the city.)
   La a doua întrebare, oficialul american a dat un răspuns în care elogiază căldura primirii și ospitalitatea românească și crede că și militarii americani de la Deveselu vor fi primiți, cu același fel de ospitalitate, când vor reveni la casele lor.
(Douglas E. Lute: – Well, first of all we very much appreciate the hospitality and the worm Romanian welcome. Romanians have a reputation for being welcoming and worm and we certainly experienced that. I think when the U.S. soldiers and sailors in Deveselu are sent away to their homes they will see that same Romanian hospitality. )
    Poate vom avea posibilitatea, în timp, să realizăm un interviu mai amplu cu E.S. Dl. Ambasador Douglas E. Lute, până atunci am mulțumit pentru acest scurt interviu și i-am urat succes Excelenței Sale în activitatea sa și îndeplinirea speranței că va reveni cândva, împreună cu familia, pentru a descoperi mai mult din frumusețea Bucureștiului.
Ioan Iacob
Douglas E Lute