“Avem acorduri încheiate cu CANADA, mai nou și cu partea din Canada numită QUEBEC”, declară doamna Mariana ȘERBĂNESCU, Director executiv adjunct Casa de Pensii a Municipiului București  ( I )
 De-4-ori-mai-multi-functionari-la-Casa-de-Pensii-pentru-primirea-declaratiilor-drepturilor-de-autorExistă un flux al bucureștenilor către casele de pensii, în special după 1989, ceea ce ne-a determinat, la un moment dat, să realizăm un interviu cu doamna Mariana Șerbănescu, director executiv adjunct la Casa de Pensii a Municipiului București. Am constatat că aveam să realizăm un interviu în premieră.
I.I. : – Dumneavoastră acordați un interviu în premieră, iar eu realizez un interviu în premieră legat de domeniul pensiilor. Care este specificul Casei de Pensii a Municipiului București?
Mariana Șerbănescu: – La nivel național Casa Națională de Pensii Publice este organizată și are în subordine casele județene teritoriale ; la nivelul Municipiului București , Casa de Pensii a Municipiului București are în subordine șase case locale de pensii , dar Casa de Pensii a Municipiului București este instituția care are personalitate juridică. Cele șase case de pensii ale sectoarelor sunt în subordinea Casei de Pensii a Municipiului București.
I.I. : – De ce se vehiculează această discuție asupra unei perspective în care par să existe tot mai puțini angajați și tot mult mai mulți pensionari?
Mariana Șerbănescu: – Din păcate legislația a suferit modificări de-a lungul timpului;  astfel la 1 aprilie 2001 a fost aprobată Legea 19, care a suferit până în 2011 mai multe modificări. De la 1 ianuarie 2011 este în vigoare Legea 263, cu care lucrăm și în prezent. La nivelul Casei de Pensii a Municipiului București sunt în evidență circa 500 000 de beneficiari de pensii de asigurări sociale și circa 40 000 de beneficiari de indemnizații de legi speciale. Ca o paranteză, indemnizațiile acordate veteranilor de război, deținuților politici, celor strămutați conform Legii 189 , indemnizațiile artiștilor. Referitor la numărul pensionarilor raportat la numărul salariaților, ca o părere personală ar fi inexistența locurilor de muncă . Dar sunt foarte mulți cetățeni care lucrează în străinătate. Noi instrumentăm și dosare de pensii  comunitare, pentru cei care locuiesc în România și lucrează în străinătate. Și invers.  Pentru cei care locuiesc în străinătate și care au lucrat pe teritoriul României într-o perioadă anterioară. Noi stabilim pensii în baza regulamentelor europene. De asemenea, avem acorduri încheiate cu Canada, mai nou cu partea din Canada numită Quebec.
                                                                 Interviu realizat de Ioan Iacob
                                                                                                    (va urma)
Reclame