Până și site-ul PARIS MATCH  a  acordat un spațiu pentru prezența românească”, declară domnul Radu Boroianu, președintele Institutului Cultural Român
 I.I. : – Continuăm convorbirea noastră despre SALONUL DE CARTE de la Paris (între timp ați fost invitat și  la o emisiune televizată, despre care ne-am propus să relatăm în curând). Cum a reacționat media franceză la oferta României din acest an?
R.B.: – Până și site-ul PARIS MATCH (care este destul de suspicios față de succesele străine)  a acordat un spațiu pentru prezența românească .
I.I. – Ați putea împărtăși cititorilor noștri ceva din proiectele Institutului Cultural Român ?
R.B. :  – Sigur, Institutul Cultural Român  există pentru a duce peste hotare valorile românești în toate domeniile creativității , mai puțin pentru a le populariza în interiorul României; totuși noi socotim că atâta vreme cât sediul nostru se află în București, bucureșteanul trebuie să fie ținut la curent și atunci facem într-un fel ca o parte dintre proiectele noastre să fie prezentate, iar instituția noastră să fie deschisă ca un centru cultural și trecătorului bucureștean.
     Avem o formă nouă de manifestare, socotim că trebuie să ieșim de sub zodia aniversărilor și comemorărilor. Aceste valori uriașe  pe care creativitatea românească le-a adus lumii trebuie să fie socotite perene. Cu alte cuvinte, nu cred că trebuie să vorbim de Enescu doar atunci când avem Festivalul Enescu sau despre Eminescu doar când îl sărbătorim de Ziua Culturii Naționale sau despre Brâncuși doar când se împlinesc cifre rotunde de la nașterea și moartea lui.  Fără acest demers care face diferența între felul de a vedea est-european și cel vest-european, care ține cont de această contextualizare a fenomenului larg cultural, nu vom avea succes nici noi ca țară. Credem deci că Institutul Cultural Român trebuie să devină acea instituție fundamentală pentru imaginea României.
                               Convorbire realizată de Ioan Iacob

Reclame