Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România a premiat cele mai prestigioase creaţii publicistice din toate domeniile – presă scrisă, audiovizuală, carte de gen – în cadrul unei manifestări de înaltă ţinută, patronată de preşedintele UZPR, Doru Dinu Glăvan.

Uniunea Ziariştilor  Profesionişti din România a stimulat creaţia jurnalistică şi în anul 2015, în cadrul unei competiţii profesionale intitulate „România – Oameni şi idei”, adresată membrilor ei, jurnalişti din presa scrisă şi on-line, din radio şi televiziune. Concursul a stârnit un larg interes, reunind un mare număr de articole, eseuri, cărţi de jurnalism şi de specialitate, emisiuni de radio şi producţii de televiziune, realizate în anul anterior. Toate au vădit calitatea de excelente produse mediatice, accentuând reperele principale ale competiţiei: autoritate profesională, promovare a răspunderii sociale a jurnalismului, probitate, ţinută intelectuală. Au apărut şi au fost evidenţiate nume noi de jurnalişti, realizatori, scenarişti şi regizori, producţiile lor bucurându-se de recunoaştere.

Un juriu alcătuit din profesionişti în domeniul mass-media, adevărate personalităţi ale jurnalismului, condus de prof. univ. dr. acad. Teodor Damian (New York), prof. acad. Victor Crăciun şi prof. univ. dr. Mihail Diaconescu, a ales cele mai bune materiale pentru fiecare secţiune în parte şi pe câştigătorii Premiilor UZPR. Au fost acordate distincţii şi cadouri unui număr de 33 de jurnalişti din Iaşi, Tg. Mureş, Cluj, Sibiu, Târgovişte, Piteşti, Râmnicu Vâlcea, Bistriţa, Oradea, Târgu Jiu, Chişinău, Bucureşti, de la studiouri de radio şi televiziune din România, Austria, Canada şi Suedia.

Marele Premiu i-a fot acordat domnului Carol Roman pentu volumul „În balansul vremurilor”

Presa scrisă

Premiul I – Galina Martea, articolul „O realitate istorică: Reîntregirea neamului românesc”
Premiul II – Florin Ţene, eseuri jurnalistice
Premiul III – Agnes Maria Orban, ciclul de documentare „Celebrităţi din România”
Premiul de Excelenţă – Cristina Nichituş Roncea, proiectul fotografic „Alăptarea e iubire”
Premiul de Excelenţă – Corina Mădălina Diaconu, foto-reportajul „Alexandru Gheorghe Ilinca şi opincile dacice”
Premiul de Excelenţă – Daniela Gîfu, interviul „O viaţă de luptă, suferinţă şi speranţă”

Presa online

Premiul I – Silvia Constantinescu, editarea în Suedia a publicaţiei „Curierul Românesc”
Premiul II – Nicolae Tomoniu, editarea publicaţiei „Sămănătorul” (Tismana)
Premiul III – Petre Cichirdan, editarea revistelor culturale ale Râmnicului
Premiul Special al Juriului – Elisabeta Iosif, editarea revistei „Cetatea lui Bucur”

Producţii radiofonice

Premiul I – Robina Cornaciu, reportajul „Badila, satul cu un singur locuitor”
Premiul II – Ion Vulcan, reportajul „Cântece şi poveşti auzite în Muzeul ASTRA”
Premiul III – Valentin Ţigău, reportajul „Love Story pe frontul de Vest”
Premiul de Excelenţă – Simona Nicoleta Lazăr, promovarea satului românesc

Producţii tv
Premiul I – Daniel Roxin, scurt-metrajul „Enigma Coloanei Infinitului”
Premiul II – Daniela Apostoaie, documentarul „Destine – Copil pe muche de bisturiu”
Premiul III – Cristina Munteanu, interviu cu acad. Constantin Bălăceanu-Stolnici
Premiul Special al Juriului – Larisa Avram, Luiza Fulea şi Bogdan Ghiţulescu, emisiunea „Printre români”
Premiul Gaudeamus – Mircea Mitrofan, reportajul „Un pod de 120 de ani”
Premiul „Geo Bogza” – Dan Mireanu, Marius Gheorghe, Iosif Sas, reportaj „Eminescu”

O Uniune cu o nouă viziune!

Uniunea Ziariştilor Profesionişti a intrat într-o nouă etapă, cea a întineririi rândurilor sale şi a unei proiecţii reîmprospătate asupra legăturii jurnalismului profesionist, reprezentat de Uniune, cu ţara şi cu lumea. În numele acestor deziderate, UZPR a iniţiat o serie de manifestări care au fost puse în lumină u prilejul festivităţii acordării Premiilor pe anul 2015. Este vorba în primul rând despre proiectul de excepţie intitulat „Eminescu jurnalistul”, o serie de serate care au devenit tradiţie, manifestări de calibru, „comunicări din spiritualitatea eminesciană, teme pe care Eminescu le-a lăsat spre dezbatere generaţiilor care vor veni”, după cum a punctat Doru Dinu Glăvan, preşedinte al UZPR. Totodată, Premiile „Eminescu ziaristul” se conferă în fiecare an în data de 28 iunie, onorându-i pe cei care care studiază activitatea jurnalistică a marelui poet român, în sprijinul ideii că jurnalismul este un domeniu al creaţiei.

UZPR editează, de asemeni, revista lunară „Cronica timpului”, ajunsă la nr. XIV, prin contribuţia membrilor Uniunii. Este o publicaţie de cultură şi educaţie civică, promovând performanţa jurnalistică, într-un format deosebit. La rândul ei, revista „UZP”, nou apărută, este un proiect de anvergură, o platformă de dezbatere deschisă tuturor ziariştilor de vocaţie, care expun întreaga problematică a jurnalismului contemporan, intern şi extern, reperele profesionale şi de utilitate publică ale profesiei, într-o prezentare grafică de excepţie.

Gala Premiilor UZPR 2015 s-a bucurat de prezenţa printre invitaţi a numeroase personalităţi din presă, cultură şi mediul academic, fiind un eveniment de anvergură, pe larg reflectat în mass-media.

Evenimentul a avut loc în București la sediul Arcub din strada Lipscani, miercuri 16 martie 2016.

UZPR