La 12 martie 2016, Misiunea Permanentă a României la ONU a găzduit prima ediție a Conferinței Românești de Securitate Internațională (Romanian International Security Conference – R.I.S.C.), având ca temă „Interdependența dintre securitate și dezvoltare și impactul acesteia asupra politicilor publice: o perspectivă a Națiunilor Unite”.
Evenimentul s-a bucurat de prezența unor înalți oficiali ONU, ambasadori și diplomați acreditați la Organizația Mondială, funcționari internaționali, reprezentanți ai Guvernului României și ai MAE, precum și a numeroși tineri profesioniști și studenți, români și străini, de la prestigioasele universități americane Harvard și Columbia.
În sesiunea plenară, reprezentantul permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, s-a referit la implicațiile interdependenței dintre securitate și dezvoltare asupra multilateralismului. Arătând că “înțelegerea rolului ONU de către tineri reprezintă o investiție pe termen lung în viitoarea generație de lideri, care învață, astfel, să creadă în multilateralism și umanitate”, ambasadorul României a subliniat că nu există substitut pentru legitimitatea și potențialul ONU de a mobiliza coaliții largi în favoarea păcii, securității, dezvoltării, promovării statului de drept și a drepturilor omului. În contextul proliferării provocărilor internaționale majore, a reliefat că ONU trebuie percepută ca parte a soluțiilor la problemele globale, iar eficiența răspunsului Organizației este direct proporțională cu voința politică a statelor membre.
Jean-Paul Laborde, asistent al Secretarului General ONU și director executiv al Comitetului pentru Contraterorism (CTED), a arătat că statul de drept trebuie să se afle la baza tuturor elementelor societății, el reprezentând baza instrumentării practice a consolidării securității și dezvoltării. S-a referit la importanța cooperării internaționale și la rolul dual al ONU, pe de o parte de promotor al unor viziuni pe termen lung, iar pe de altă parte, acela de a oferi răspunsuri și reacții rapide la probleme acute precum terorismul, prin acțiunea Consiliului de Securitate. A subliniat importanța implicării societății civile și a sectorului privat, complementar acțiunii guvernelor statelor membre și a instituțiilor ONU, în combaterea terorismului și extremismului violent.
În cadrul primului panel de discuții, care a abordat legătura dintre securitate și dezvoltare, au intervenit ambasadorul Vlad Lupan, reprezentantul permanent al Republicii Moldova la ONU, Simona Marinescu, directorul Biroului UNDP de Sprijin pentru Politici și Programe, Radu Tătucu, expert al Băncii Mondiale și co-fondator al organizației GRASP New York, și Philip Spoerri, șeful Delegației Comitetului Internațional al Crucii Roșii (ICRC) la ONU. Aceștia au subliniat importanța bunei guvernări în garantarea domniei legii, a promovării dezvoltării și eradicării sărăciei, ca parte esențială a obiectivelor de dezvoltare durabilă.
Cel de-al doilea panel s-a concentrat pe provocările de securitate din secolul XXI și a inclus prezentări făcute de Doru Tsaganea, profesor universitar la Colegiul Metropolitan din New York, Ruxandra Paul, post-doctorand la Universitatea Harvard, Maxim Kovalsky, director pentru criminalitate cibernetică la Flashpoint, și Elisa Gheorghe, post-doctorand la Școala de Guvernare „John F. Kennedy” din cadrul Universității Harvard. Temele abordate au vizat aplicarea sistemică a teoriei matematice a entropiei în relațiile internaționale, provocările generate de migrație și valurile de refugiați, securitatea cibernetică și proliferarea nucleară.
În cadrul ultimului panel, privind rolul României în securitatea regională și globală, a susținut o intervenție Călin Stoica, consilier pentru securitate națională al Primului Ministru al României, care a prezentat strategia de securitate națională a României și rolul țării noastre de furnizor de securitate în regiune, noile provocări la adresa securității și tipurile de răspuns colectiv. Au mai avut prezentări: Doina Doroftei, șeful Unității pentru Asistență pentru Dezvoltare din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României, Ștefan Minovici, președintele Consiliului de Afaceri Româno-American, și col. Florin Roman, consilier militar din cadrul Misiunii Permanente a României la ONU. Aceștia au abordat contribuția României la promovarea obiectivelor ONU din perspectiva asistenței oficiale pentru dezvoltare, gestionarea fluxului de emigrație intelectuală și participarea României în operațiunile de menținere a păcii.
La finalul conferinței, în cadrul unei ceremonii organizată de GRASP – New York, ambasadorului Ion Jinga i-a fost conferit titlul de Președinte de Onoare al Societății Globale a Tinerilor Profesioniști Români (GRASP), filiala New York, drept recunoaștere a nivelului deosebit de deschidere și implicare manifestat în susținerea inițiativelor tinerilor profesioniști români din străinătate și pentru contribuția avută în înființarea și evoluția filialei New York a GRASP.

Informații suplimentare:
Conferința R.I.S.C. a fost organizată de Misiunea Permanentă a României la ONU și Filiala New York a Societății Globale a Tinerilor Profesioniști Români (GRASP), în colaborare cu Filiala SUA a Ligii Studenților României din Străinătate (LSRS) și cu sprijinul Consiliului de Afaceri Româno-Americane – New York. Inițiativa, prima de acest gen la New York, se înscrie în strategia Misiunii României la ONU menită să crească vizibilitatea și profilul țării noastre în mediul onusian și să contribuie la promovarea multilateralismului în soluționarea crizelor.