Centrul Național al Dansului București și Editura EIKONvă invită la lansarea volumului III al cărții O lume întreagă din fărâmede Liana Tugearu, volum dedicat în întregime pesonalității coregrafului și dansatorului Ioan Tugearu.

Evenimentul va avea locsâmbătă, 12 martie 2016, ora 17.00 la Libraria HumanitasKretzulescu (Calea Victoriei nr. 45) în prezența coregrafului Ioan Tugearu, a doamnei Liana Tugearu, coordonatoarea volumului, și a invitaților speciali Marina Constantinescu, Vava Ștefănescu, Monica Pillat și Igor Mocanu.

În cadrul Târgului de Carte Librex de la Iasi,cartea O lume întreagă din fărâme. IOAN TUGEARU „dansul, visul și viața mea”. Vol III  va fi lansată alături de reeditările volumelor I și II (Cronici de dans 1972-2012), sâmbata, 12 martie, ora 15.30, Agora Ex Libris, Zona I de evenimente, Palas Mall, Atrium, nivel 0. Mai multe informații legate de lansarea din cadrul Târgului Librex gasiți la link-ul de mai jos: https://issuu.com/apanaete/docs/agenda_culturala_librex_2016/47?e=15884824/33935306

Ioan Tugearu (19 noiembrie 1937, Babuc, Bulgaria) și-a făcut studiile de dans cu Floria Capsali și Mitiță Dumitrescu, absolvind ulterior Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” din București, Universitatea de Științe și Arte „Gheorghe Cristea” şi UNATC. A făcut parte și din prima promoție care a absolvit cursuri universitare de dans, de 2 ani, pentru coregrafi – inițiate de Ministerul Culturii, în 1975. Ioan Tugearu a fost prim balerin al Operei Naționale din București din 1965, iar din 1977 a montat spectacole de dans, în același timp, din 1976, a fost și profesor la Liceul de Coregrafie din București. Ioan Tugearu a dansat, în țară și în străinătate, în numeroase roluri din compoziţii de Glier, Scendrin (rol în care a obținut un mare succes la Moscova în 1984), Delibes, Ceaikovski, Pugni-Glier-Vasilenko, Mincus, Bartok, Prokofiev, Trăilescu și rolurile principale masculine în lucrări Stravinski, Ravel, Schubert, Berlioz şi Ceaikovski, în coregrafii de Oleg Danovsky, Tilde Urseanu și Vasile Marcu și în Nuntă în Carpați de Paul Constantinescu, în coregrafia Floriei Capsali. A intrepretat și roluri de dans contemporan în Tunelul după Ernesto Sabato, în coregrafia Mihaelei Santo (1994) și în Portretul lui Dorian Gray, în coregrafia lui Răzvan Mazilu (2004). Ioan Tugearu a făcut numeroase turnee în Europa, America și Africa, cu Baletul Operei Naționale din București, cu Teatrul de Balet „Oleg Danovsky” din Constanța și alături de companiile de balet Jeunesse Musicale de France și Grand Ballet Classique de France. A avut, de asemenea, angajamente ca prim balerin la München, unde a interpretat rolurile principale din Pulcinella de Stravinski, Bolero de Ravel și Atress de Xenakis (1972-1974); la Bordeaux, unde a interpretat rolurile principale din Sebastian de Monetti (1975) și Othello; la Bari, unde a dansat în Pygmalion și Galateea.