Am avut o colega de facultate care se numea Daniela Caurea. Am fost colegi de facultate la Iasi un an, dupa care ea s-a casatorit si a plecat la Bucuresti. Atunci cand am aflat de disparitia ei, in urma cutremurului din 1977, am preferat sa mi-o imaginez ca a plecat in alt oras…
Pe Elisabeta Polihroniade am cunoscut-o in 1981. Pe vremea aceea Ion Cristoiu a fost de acord sa se publice in cotidianul pentru tineret pe care il conducea (ideea mea era sa se publice in SLAST, dar el a dorit ca initiativa mea sa aiba un impact mai mare) o ancheta despre poezie sub numele “O PRIVIRE DE AZI ASUPRA POEZIEI”, in care sa pot “investiga” opiniile despre poezie ale unor personalitati din diferite domenii. Cristoiu pusese o singura conditie: aceasta ancheta despre poezie sa inceapa cu un mare poet.
Locuiam pe vremea aceea la parinti, in Barlad, faceam naveta zilnica la Vaslui, la Casa Corpului Didactic, unde lucram ca metodist, iar la sfarsit de saptamana (fiindca ma casatorisem recent in Bucuresti) veneam la noua mea familie.
Gasisem o modalitate sa-l intalnesc pe Ioan Alexandru, ii facusem o vizita la locuinta sa si inregistrasem pe un reportofon opiniile sale despre poezie, asadar “O PRIVIRE DE AZI ASUPRA POEZIEI” putea incepe sa apara…

Elisabeta Polihroniade ma primise in apartamentul sau, avea musafiri care urmareau un film la un video, pe vremea aceea, in 1981, un aparat video parea ceva deosebit pentru generatia mea fiindca asa ceva nu era un lucru obisnuit in Romania, dar mie mi se parea firesc ca el sa existe in preajma marei campioane internationale de sah…
A fost singura data cand am intalnit-o pe Elisabeta Polihroniade, dar prefer acum, cand nu mai exista, sa ma gandesc ca ea traieste in continuare, iar daca maine as dori sa obtin din nou alte opinii despre poezie, ar avea din nou aceeasi receptivitate de a ma primi si discuta.
Dumnezeu sa va odihneasca in pace, Mare Doamna a Sahului Romanesc si International, Elisabeta Polihroniade!
Ioan Iacob