Teatrul Excelsior organizează în perioada decembrie 2015 – mai 2016 a doua ediție a Concursului de Dramaturgie NEW DRAMA, concurs dedicat adolescenților cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani.
Deadline-nul pentru inscrierea textelor in concurs este 20 februarie 2016.
New Drama vizează toți tinerii pasionați de teatru și îi încurajează să își dezvolte imaginația prin însușirea și dezvoltarea tehnicilor de scriere dramatică. Adolescenții sunt invitați să trimită o piesă într-un act, alături de o scrisoare de motivație, prin care să explice de ce își doresc să participe la acest concurs.
Textele vor fi jurizate de o comisie formată din profesioniști. În urma selecției, șase dintre acestea vor ajunge în faza finală a proiectului, iar piesa câștigătoare va fi pusă în scenă și va intra în repertoriul Teatrului Excelsior.
FAZA FINALĂ A CONCURSULUI NEW DRAMA CONSTĂ ÎN:
1. Workshop de scriere dramatică pentru cei șase dramaturgi finaliști, susținut la Teatrul Excelsior de regizori și dramaturgi cunoscuți pentru interesul acordat susținerii pasiunii pentru teatru și dramaturgie în rândul tinerilor.
2. Spectacole lectură cu cele 6 texte finaliste, la Teatrul Excelsior.
3. Jurizare – un juriu format din regizori și dramaturgi vor alege piesa câștigătoare.
4. Spectacol – piesa câștigătoare va fi montată la Teatrul Excelsior în regim de spectacol profesionist și va intra în repertoriul teatrului, începând cu stagiunea 2016-2017.
ETAPELE DE DESFĂȘURARE A PROIECTULUI
• 15 decembrie 2015 – lansarea proiectului
• 20 februarie 2016 – deadline pentru înscrierea textelor
• 1 martie 2016 – anunțarea titlurilor finaliste
• 18–20 martie 2016 – workshop de scriere dramatică
• 8–10 aprilie 2016 – spectacole lectură la Teatrul Excelsior
• mai 2016 – premiera spectacolui montat pe baza piesei câștigătoare

DESPRE TEATRUL EXCELSIOR
Teatrul Excelsior este un teatru tânăr, în inima Bucureștiului, înființat în aprilie 1990 la inițiativa maestrului Ion Lucian, cel care i-a fost director timp de două decenii. Este un teatru de repertoriu care se adresează cu precădere copiilor și adolescenților.

MISIUNEA TEATRULUI:
Misiunea teatrului este, pe de-o parte, folosirea actului de cultură ca motor de educare și transformare a tânărului spectator „în fiinţă eminamente culturală”, iar pe de altă parte, folosirea educaţiei ca acţiune de transmitere şi producere a culturii, prin activități culturale întreprinse de tineri. Activitatea teatrului este focusată pe două direcții principale: valorizare culturală şi redefinire educațională. Acestora li se alătură alte trei direcții definite distinct, dar complementare: implicare socială, deschidere către internaţional şi, nu în ultimul rând, relaționare directă cu familia.