Luni 16 noiembrie, o delegație a moților din Apuseni (Țara Moților și Țara Zarandului) a depus, la Parlament, un memoriu prin care aceștia cer socoteală parlamentarilor pentru tergiversarea proiectului de lege privind declararea lui Avram Iancu martir și erou național.

Proiectul a fost inițiat de scriitorul Laurian Stănchescu încă din 2012 și a fost votat, de ambele Camere, în februarie anul acesta. A fost respins însă de președintele Klaus Iohannis, care l-a retrimis în Parlament.

După ce a trecut din nou de Senat, proiectul s-a „pierdut” în Camera Deputaților, unde a fost blocat de UDMR (pe surse). În „contrapartidă”, același Parlament a votat, pe 10 noiembrie, Ziua Limbii Maghiare pe care, cu o grabă care nu-i e specifică, Președintele României a promulgat-o chiar a doua zi (11 noiembrie). Astfel, de acum încolo, Ziua Limbii Maghiare va fi sărbătorită în fiecare an, pe 13 noiembrie.

Tratamentul incorect și discriminatoriu față de Avram Iancu i-a jignit pe moți, care au trimis în Parlament o delegație cu un memoriu în care și-au exprimat, în cuvinte civilizate dar tăioase, profunda nemulțumire și indignare. Din delegație au făcut parte: Laurian Stănchescu (scriitor, inițiatorul proiectului), Bogdan Diaconu (președintele Partidului România Unită), Mădălina Corina Diaconu (jurnalist), Lucian Curelariu (fotoreporter) și Dumitru Manea (pseudonim Miron Manega).

O copie a memoriului a fost înmânată și Ecaterinei Andronescu, care a promis delegaților că va vorbi personal cu președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea și se va interesa de soarta proiectului. Iată textul Memoriului:
textul intreg: certitudinea.ro

Anunțuri