Actrița româno-canadiană Claudia Motea s-a aflat în aceste zile la Chișinău unde s-a desfășurat prima ediție a „Zilelor filmului românesc”. Redactorii Ziarului Național din Republica Moldova au realizat un amplu interviu cu artista zn incinta cinema-ului Odeon din Chișinău, gazda festivalului de film românesc.

Stimată Claudia Motea, cum a fost deschiderea primei ediții a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău?
Pentru mine, în primul rând, a fost o reîntâlnire de suflet, plină de emoție, cu oameni frumoși, precum Valeriu Matei, Nichita Danilov, Petru Hadârcă, Ion Ungureanu și mulți alții. Apoi, avalanșa de spectatori care au venit la festivitatea de deschidere a dat acel sentiment de optimism și entuziasm că festivalul va avea succes.

Ce credeți despre programul și selecția filmelor din cadrul festivalului?
Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din România (UARF) a venit în întâmpinarea acestui festival cu cinci filme de referință din cinematografia clasică românească – „Duios”, „Anastasia trecea”, „Casa din vis”, „Adela”, „Tănase Scatiu” și „Balanța”. Filmele noi, „Rocker”, „Aferim!”, „Cel ales” sunt doar câteva din filmele de succes din valul generației prezente, care dau vigoare și mențin acel aer la zi al evenimentului. Cred că acestă combinație este de bun augur pentru festival. Trăim în acest prezent, dar e bine să nu uităm de obârșia noastră!
Ați mai participat și la alte evenimente prin care ați adus filmul românesc la Chișinău. Prin ce se distinge acest eveniment?
În primul rând, la acest eveniment eu pot respira ușurată, pentru că am venit doar în calitate de invitat special din partea Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău. UARF participă în calitate de partener, nu de organizator direct, această misiune rămând pe umerii ICR Chișinău, Uniunii Cineaștilor Independenți „Alternative Cinema” și Asociației „Rova Film”. Selectarea filmelor l-a avut ca pilon central pe criticul de film Valerian Sava, care alături de Dumitru Grosei și Mariana Crișan, în această perioadă, susțin zilnic seminarii foarte interesante legate de Istoria Filmului Românesc la Biblioteca „B. P. Hașdeu” din Chișinău.
Maestrul Ioan Cărmăzan, președintele UARF, a susținut un master-class la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, iar filmul „Casa din vis”, o ecranizare după romanul lui Fănuș Neagu, care-i poartă semnătura regizorală, a fost proiectat în cea de-a doua zi a acestui eveniment.

Care sunt producțiile cinematografice din cadrul evenimentului pe care niciun cinefil nu ar trebui să le piardă?
Am urmărit cu mult interes proiecția filmului „Casa din vis” și cred că a fost un film ce a mișcat întregul public. În acest moment, mai sunt sunt două zile de vizionare și m-aș bucura să aud că oamenii se vor duce să vadă filmele „Aferim!”, „Câinele japonez” , „După dealuri” și clasicul „Tănase Scatiu”. Eu mi-am prelungit șederea în Chișinău cu încă o zi, anume de a vedea filmul „Rocker” al lui Marian Crișan. Este un film senzațional, care mi-a încărcat bateriile înainte de turneul meu în America.
Reveniți tot mai des la Chișinău. Prin ce vă captează acest oraș?
Iubesc Chișinăul! Iubesc căldura sufletească a oamenilor de aici. Îmi iubesc prietenii pe viață pe care îi am aici. Ofer iubire și primesc iubire de aici. Venind aici, sunt într-un proces de o mai bună înțelegere a vieții, a relaței de prietenie și dau mai multă expresie artistică pur-românească omului-artist Claudia Motea!
Sunt frecvente evenimentele, care aduc cultura de peste Prut în Republica Moldova. Credeți că putem face reunirea prin cultură?
Cultura și arta sunt armele puternice cu care trebuie să atacăm viața… Viața noastră care trebuie prelungită cu înalte speranțe.

http://www.iclara.ro

Anunțuri