Eugen Ovidiu Chirovici s-a stabilit în Marea Britanie în urmă cu numai trei ani. Scriitorul se află acum la prima încercare de a scrie un roman în limba engleză, iar rezultatul a devenit un fenomen global. Autorul a fost căutat de către editori din 23 de țări. Țări mai mici, cum ar fi Islanda, care trebuie să aștepte până când o carte apare în limba engleză, au cumparat de asemenea romanul, înainte ca acesta să fie publicat în 2017.

Eugen Ovidiu Chirovici, în vârstă de 51 de ani, locuiește în Reading și a scris până în prezent, 10 romane de „mister literar”, publicate în România, lucrând în paralel ca jurnalist. După succesul cu ultima sa carte „The Book of Mirrors” (pentru care se asteaptă să facă o sumă formată din 7 cifre), autorul a declarat: „Eu nu sunt sigur că-mi dau seama ce se întâmplă. Este foarte copleșitor și neașteptat.”

Rachel Mills, de la agenția Peters Fraser and Dunlop (PFD), a descris „Cartea Oglinzilor” drept „un mister, o crimă foarte bine reprezentată”. Ea a adăugat: „Este un roman incredibil, foarte sofisticat. N-ai ști că a fost scris de cineva a cărui limbă maternă nu a fost engleza.”

PFD a început depunerea manuscrisului la nivel mondial în urmă cu trei săptămâni. Un editor italian a luat contact cu ei în termen de trei ore, în timp ce 11 alte edituri germane au luptat pentru carte. Au fost contactați apoi de nouă edituri din Franța și șase din Marea Britanie, unde a fost achiziționată de către editura Century, o ramură a editurii Penguin Random House.

Într-o declarație, editorul de la Century, Francesca Pathak, a descris cartea ca o încrucișare între Donna Tartt cu volumul „Istoria secretă” și Carlos Ruiz Zafón cu „Umbra vântului”. Ea a spus: „Aceasta este o carte cu adevărat genială, care m-a prins de la prima pagină.”

Chirovici a spus că inspirațiile sale literare sunt „foarte clasice”, și includ modele precum Ernest Hemingway, Steinbeck și William John Golding.

El a venit în Marea Britanie pentru că fiul său a început să studieze la Universitatea din Cardiff și soția lui a primit o ofertă de muncă, un post de analist financiar. „Intenția mea a fost de a deveni un scriitor full-time”, a spus el.

traducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu

sursa: theguardian.com

Anunțuri