Universitatea LUMINAÎnceputul lunii octombrie înseamnă deschiderea oficială a anului universitar. 1989 a adus, în peisajul învățământului superior românesc, și paleta ofertelor educaționale din învățământul privat. Dar dacă în Occident studenții, chiar dacă plătesc taxe la universități private, au și conștiința efortului necesar de a studia pentru promovarea examenelor și pentru absolvire, învățământul privat din România a adus, în mentalitatea unor “studenți privați”, o ciudată îndatorire” a mediului universitar privat: aceea de a-i promova cât mai in corpore“ posibil că doar “studenții privați”…au plătit ! În mintea unor asemenea studenți plata taxelor incumbă și obligația” universităților private (care au încasat taxele) de a-i “promova” pe acești “studenți plătitori” ca…”gâsca prin apă”. Viața le va demonstra că o diplomă – chiar și de la cea mai trendy universitate privată – nu înseamnă decât o bucată de hârtie dacă nu are acoperire în cunoștințele purtătorului de diplomă“.
lumina-ro    La polul opus unor “fabrici de absolvenți de învățământ superior pe bandă rulantă”(cum au fost acuzate că sunt unele universități private din România) se află câteva universități private care își respectă statutul verificat de ARACIS și care oferă studenților și condiții mult peste media învățământului superior de stat. Printre aceste universități private se află și Universitatea Europei de Sud-Est LUMINA (ai căror absolvenți – după cum declara Domnul Director General Mücahit Biner – optează de cele mai multe ori pentru cariere în Occident.
Imagine LUMINA    Puțină lume știe că Universitatea LUMINA  și-a deschis porțile în octombrie, 2010, ca proiect educațional al Fundației LUMINA Instituții de Învățământ (care are o rețea educațională în întreaga țară, dintre unitățile sale de învățământ selectăm câteva: Liceul internațional de informatică Constanța (1994), Liceul internațional de informatică București (1995), International School of Bucharest (1996), Școala Spectrum București (2003), Școala Spectrum Constanța (2003), Școli Spectrum Cluj-Napoca, Iași, Ploiești (2010) ).       
    Domnul Director General al Universității LUMINA își exprimase (atunci când am discutat despre specificul acestei universități) o undă de melancolie că presa nu scrie, de obicei,  despre absolvenții liceelor LUMINA (care au luat medalii de aur la olimpiade internaționale), ci despre faptul că ROMÂNIA a obținut succese remarcabile la olimpiadele internaționale. Relatarea noastră de azi vine poate să îndrepte cumva această situație. Iar pentru că începutul de octombrie înseamnă și începutul anului universitar, urăm studenților Universității LUMINA și cadrelor didactice de aici MULT SUCCES în noul an universitar.       
                                                                                 Ioan Iacob   
Anunțuri