Ați avut vreodată senzația că stând în fața unui tablou al lui Dali, îi auziți vocea? Universul în care te invită, te obligă la dialog … și nu-ți dai seama dacă vorbești cu tine însuți, sau îl intrebi pe autor ce a vrut să spună în opera sa! Iubit și idolatrizat, controversat și huiduit, omul cu mustăți ciudate și ochi mari, înfricoșători, a reușit, în nebunia sa creatoare, să schimba sensul prezentului și al realiății, dând artei o nouă destinatie, cea pe care doar geniul său a putut-o urma.
“Reprezentant de seamă al curentului suprarealist în artă, grație aparițiilor excentrice și megalomaniei sale, Salvador Dalí a devenit o vedetă mondială, care a reușit să folosească forța mass-media pentru a-și spori averea și gloria.” spuneau ziarele din timpul vieții sale. Dar cine a fost, în fapt, Salvador Dali, pe numele său adevărat Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí Domenech?
“A fost un om extraordinar” își aduce aminte Inna Turney, fost model al Agenției Ford din New York. “Era cu adevărat spaniol, îi plăcea mult să danseze, bătea step tot timpul.”

21În fotografie: Inna Turney și tenorul Roman Shulakov la Castelul Cantacuzino, 27 septembrie 2015

(deschiderea ediției a II-a a concertelor „Prahova Classic Nights”) 

Pe doamna Inna Turney am cunoscut-o la Castelul Cantacuzino din Bușteni, cu ocazia deschiderii ediției a doua a concertelor “Prahova Classic Nights”. O doamnă distinsă pe care bătrânețea o ocolește. Ne-a surprins pe toti cei aflați în sală, cu povestea ei despre … cum l-a cunoscut pe Dali! Iată o ființă care a dialogat direct cu artistul și nu doar cu vocea auzită în fața tabloului său! “Eram foarte tânără când l-am întâlnit. Lucram pentru Agenția Ford și el venea la hotelul Saint Regis din New York, unde noi i-am fost prezentate ca modele. Ne-am împrietenit pentru că mie nu-mi era frică de el. Putea fi înspăimântător, oamenilor le era teamă de el, dar mie nu, și astfel am devenit foarte apropiați. În spatele acestei imagini dure, se afla un bărbat deosebit, în ai cărui ochi descopereai o flacără incredibilă. Era un om minunat, de o generozitate deosebită.” Își amintea doamna Turney, cu o privire nostalgică, dar fericită, pentru că-l cunoscuse pe cel despre care noi am auzit doar în povești.
Dali este prezent zilele acestea, până la data de 11 octombrie, la Castelul Cantacuzino din Bușteni, în expoziția “Welcome into my brain”. 211 lucrări originale: xilografii, litografii și gravuri pe metal, expuse în cinci camere ale castelului. O ocazie inedită de a “vorbi” cu marele artist și de a-i cunoaște universul, într-un spațiu, el insuși, plin de semnificații.
Mădălina Corina Diaconu

foto credit: Mădălina Corina Diaconu

Nota: Seria concertelor “Prahova Classic Nights”, reunesc, lunar, stele ale Teatrului Bolshoi din Rusia și invitați ai operelor din intreaga lume. În sala de recepții a castelului vor răsuna anul acesta vocile sopranei Larisa Rudakova, mezzo-sopranei Margarita Mamsirova, mezzo-sopranei Irina Dolzhenco, tenorului Vsevolod Grivnov, tenorului Roman Muravitsky, tenorului Roman Shulakov, la bas Igor Matiukhin, membri ai Teatrului Bolshoi, acompaniați de pianistele Olesya Tutova, Margarita Petrosyan, Tatiana Lobyreva. Invitați speciali vor fi: mezzo-soprana Anna Lubanska, soprana Eteri Gvazava, violoncelistul Marin Cazacu, violonista Cristina Anghelescu, pianistul Andrei Licareț, pianistul Mihai Ungureanu și Grupul Violoncelissimo.
Gazdele concertelor Prahova Classic Nights sunt Kurt Neuschitzer și mezzosoprana Margarita Mamsirova.

poster PCN program total