În data de 26 septembrie 2015, Fundația Solidaritatea Culturală pentru România ARS XXI va organiza a II-a ediție a Conferinței Mondiale „Civilizațiile și Bunăstarea Familiei Umane”, tema de anul acesta fiind „Societatea între Democrație și Fundamentalism”. Conferința va fi deschisă de dl. Prof. univ. dr. Emil Constantinescu, Președinte al României în perioada 1996-2000.
Al.I.Cuza-Integral-4Dacă în urmă cu patru ani am vorbit despre aportul adus de fiecare civilizație majoră la dezvoltarea umanității (în prezența mai multor experți din străinătate și a reprezentantului Sfinției Sale Dalai Lama, Geshe Ngawang Samten, Rectorul Universității de Studii Tibetane, a fostului Președinte al României, dl. Emil Constantinescu, a fostului Ministru al Culturii dl. Theodor Paleologu și a Ambasadorilor acreditați la București), anul acesta ne vom apleca asupra unui subiect mai complex, mai delicat și mai actual ca niciodată: fundamentalismul și efectele sale negative asupra democrației și societății.
Fundamentalismul de orice fel are la bază ignoranța, extremismul și egocentrismul, valori respinse de societatea democratică a secolului al XXI-lea. Fundamentalismul tinde să devină o pandemie socială, culturală și religioasă ce poate amenința existența democrației în sine și chiar a societății în care astăzi trăim.
Această conferință nu-și propune neapărat să găsească soluții, ci să pună în dezbatere o realitate adesea înfrumusețată de mediile de comunicare. Ne propunem să arătăm efectele perverse ale unor acțiuni care ne afectează în mod direct, dar mai ales indirect, chiar dacă locuim la sute sau mii de kilometri de focarele fundamentalismului din Africa ori Asia.
Din aceste motive complexe am invitat la acest eveniment o serie de personalități importante din mediile religioase, din comunitățile minorităților naționale, din mediul academic/universitar, politic și social.
Ne dorim o dezbatere în care diplomația să fie îmbinată cu realitatea și în care realitățile locale să încorporeze și realitatea globală de azi.
Evenimentul va avea loc în data de 26 septembrie 2015 (sâmbătă), ora 11:00, în Amfiteatrul Alexandru Ioan Cuza (Etaj 4) din cadrul Camerei de Comerț și Industrie a României (acces din Bulevardul Octavian Goga Nr. 2, Intrarea D).

Înscrierile se pot face via fundatia.solidaritatea@gmail.com
Acreditare mass-media | fundatia.solidaritatea@gmail.com
Secretariatul General
Fundația Solidaritatea Culturală pentru România ARS XXI