((sursa foto : http://www.presidency.ro )
 
Klaus Iohannis ,preşedintele României,va efectua, în perioada 12-14 iulie a.c. ,o vizită oficială în Spania,ţară în care trăieşte şi munceşte a două mare comunitate românească din diaspora,estimată la circa 913.405 de rezidenţi.

Şeful statului român şi  Prima Doamna Carmen Iohannis  au aterizat duminică seara pe Aeroportul internaţional´´Adolfo Suarez´´ din Barajas-Madrid,fiind intâmpinati   cu garda de onoare. 
Delegația româna mai este formata din  consilierii prezidențiali Dan Mihalache, Andrei Muraru, Cosmin Marinescu, Leonard Orban, secretarul de stat în MAE George Ciamba.

Potrivit presei iberice,astăzi ,la 11.30 (ora locală), Klaus Iohannis va fi primit de Majestatea Sa Regele Felipe al VI-lea al Spaniei,la reşedinţa sa de la Palatul Zarzuela,unde  vor avea loc convorbiri oficiale.
După acest eveniment,la orele 12,30, la Palatul Moncloa din Madrid, va avea loc o întrevedere cu Mariano Rajoy-preşedintele Guvernului spaniol, urmată de o conferinţă de presă comună,anunţată la orele 13.25.

La orele 14.30 – Majestăţile Lor Regele Felipe al VI-lea şi Regina Letizia vor oferi un dejun oficial la Palacio Real (Palatul Regal), în onoarea Preşedintelui României şi a Primei Doamne Carmen Iohannis.
Seara,la orele 19.00,urmează un moment  aşteptat cu interes de diaspora româneasca ,Klaus Iohannis se va întâlni ,la Hotelul InterContinental din Madrid, cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Spania.

Federaţia asociaţiilor de români din Europa (FADERE) îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să susţină rezolvarea problemelor cu care se confruntă românii din Spania, printre care :condiţiile pentru obţinerea dreptului de şedere şi imposibilitatea dublei cetăţenii .
´´…statul spaniol cere existenţa unui cont de 3.900 de euro aplicantului la rezidenţă, pentru ca acesta să demonstreze că are cu ce să se întreţină. Totodată, în schimbul documentelor de şedere se solicită şi ca aplicantul să aibă o asigurare de sănătate privată de minim un an.´´-precizeaza FADERE
 
„Rugămintea noastră este ca România să semneze un tratat bilateral de dublă cetăţenie cu Spania, încât românii care vor să devină şi cetăţeni spanioli să nu fie obligaţi să îşi piardă cetăţenia română”, se  mai arată în comunicatul FADERE.
 
Precizăm ca in turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale din anul 2014, în Spania au votat 82.744 de români. Dintre aceştia, 74.995 (90.63%) au votat cu Iohannis, iar 7.749 (9.36%) cu Ponta.

Marţi ,Klaus Iohannis  va incheia  prima sa vizita externa in Spania  ,dupa  întâlnirea de lucru cu Pio Garcia Escudero,preşedintele Senatulului din aceasta ţara.


Marin MIHAI (Spania)
Reclame