„După ce am umblat 7 ani şi am mers în 6 ţări – suficient cât să înconjor pământul – am aflat un lucru care tot timpul a fost şi este aici: în România, avem oameni frumoşi, locuri frumoase, animale frumoase. Nu ne rămâne decât să observăm această frumuseţe şi să ne bucurăm de ea.” – Dragos Lumpan

transh_5Transhumanța este drumul de câteva sute de kilometri pe care ciobanii îl parcurg toamna și primăvara între munte și câmpie pentru a hrăni și proteja turmele.

Ciobanii care inca mai practica transhumanta merg zi de zi cu oile, dorm unde îi prinde noaptea, sub cerul liber, indiferent de anotimp. Ei trăiesc într-o altă lume, într-un alt timp, într-un calendar cvasi-cosmic. În 2007, în România mai mergeau în transhumanță aproximativ 30 de familii de ciobani față de cele câteva mii care mergeau în urmă cu un secol.

În 2007 am inceput să fotografiez o familie de ciobani din România, care de generaţii mergea la drum. În 2008 acesti ciobani au renunţat la drum, la transhumanta.

În 2010 am extins intregul proiectul in mai multe tari: Albania, Grecia, Italia, Marea Britanie și Turcia. Deasemenea, pe langa fotografie am inceput sa si filmez. Pentru Romania am gasit o alta familie de ciobani care meargea in transhumanta.

Proiectul fotografic a fost deja expus in diferite tari din Europa, avand 12 expozitii si fiind primit foarte bine de catre publicul larg. Mai jos puteti citi cateva pareri si reacţii.

transh_4Acum lucrez la post-productia filmului Transhumanta, un documentar antropologic de 90 de minute, montat din cele aproximativ 100 de ore de material filmat in cele 6 tari ale proiectului, numeroase interviuri cu ciobani in stanele lor, interviuri cu cercetatori in antropologie, precum si cu initiatori ai unor proiecte culturale despre transhumanta. Filmul va contine si time-lapse-uri montate din cele peste 100.000 de fotografii. Am ales fotografia si filmul pentru ca in acest fel putem spune o poveste veche intr-un limbaj nou, foarte usor accesibil.

Dupa ce va fi gata, filmul Transhumanta va fi trimis la festivalurile de film iar apoi va urma distribuirea lui. Estimam ca filmul va fi finalizat in octombrie 2015.

Intreg proiectul este urias, iar bugetul a depasit 100.000 EUR. Pana acum a fost finantat de ICR, AFCN, GAV, Urban Spaces si din fonduri proprii.

transhNe propunem ca prin aceasta campanie de crowdfunding sa strangem minim 7500 euro (33.333 lei), urmand ca diferenta sa fie acoperita din economiile proprii si alte colaborari. (http://crestemidei.ro/Ultimatranshumanta?locale=ro)

Mai multe despre proiectul Ultima transhumanta puteti sa vedeti pe: http://transhumance.ro/

facebook: Ultima Transhumanta/ The Last Transhumance

Dragos Lumpan, fotograf si filmmaker.

Alte proiecte demarate de mine sunt si Fotografii miscate, Sihastria Putnei (Chipuri de viata monahala), Ursi si alte masti.

Mai multe detalii despre mine si proiectele mele: http://lumpan.com/

Anunțuri