Recent, la invitația Prof. Univ. Dr. Ernest Lantham Jr. , am participat la donația făcută de către Robert Ross (fiul diplomatului Donald Dunham, reprezentantul cultural și de presă al S.U.A. la Legația americană din România în perioada 1945-1950) către Fundația Academia Civică (Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței) din Capitală. Donația a constat din mai multe desene și materiale păstrate de la sfarșitul anilor 1940, când tatăl său, diplomatul american Donald Dunham, se afla la post în București.
Donald Dunham, licențiat al Universității Yale, și-a obținut în acei ani la București doctoratul, magna cum laude, cu George Oprescu, având disertația: Romanian Profile: A Study of National Character as Reflected in the Visual Arts/ Profil românesc: Studiu asupra caracterului național reflectat în artele viuale. Martor al instaurării dramatice a comunismului, al arestărilor inclusiv din rândul angajaților Legației sale, martor al marilor procese politice, Dunham publică în 1950 un roman document – cu numele real al celor în cauză, de la Regele Mihai la Iuliu Maniu, Ana Pauker, Petru Groza etc. (Die Schatten werden laenger / Umbrele sunt tot mai lungi, Elveția, apărut 12 ani mai târziu în SUA, sub titlul Zone of Violence/ Zona Violenței). Dunham este și autorul volumului de memorii Assignment: Bucharest. An American Diplomat’s View of the Communist Take-over of Romania / Misiunea: București. Instaurarea comunismului în România văzută prin ochii unui diplomat american, prefațat de Ernest H. Latham Jr. Dacă Donald Dunham reprezintă o premieră în atașamentul inclusiv academic al unui diplomat american la țara noastră, Ernest Latham i-a urmat exemplul în anii 1980 când, atașat cultural fiind, și-a luat doctoratul la Universitatrea din București, manifestând un interes statornic față de România.
rusan_blandiana
Ceea ce a văzut, alături de părinții săi, în ani ‘40, mărturisea Robert Ross, l-a marcat în așa măsură încât, după licența la Harvard și serviciul militar, s-a hotărât să-și dedice viața efortului de a opri expansiunea comunismului în emisfera vestică. Metoda a fost aceea de a acorda oportunități economice popoarelor sărace ale Americii Latine, maselor de agricultori, prin mici împrumuturi. Organizația Latin American Agricultural Development (LAAD), fondată de Robert Ross cu acest scop, a ajuns la peste două milarde de dolari însumând aceste împrumuturi preferențiale. După pensionare el a donat Bibliotecii Firestorm a Universității Princeton arhiva sa, ca și o colecție unică de medalii, ordine și decorații latino-americane istorice și contemporane. Robert Ross a revenit în România pentru a dona Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei mai multe desene ale prietenului său bucureștean din anii 1940, Petre Grant, tânăr funcționar al Legației Americane, care avea să moară curând după aceea, în detenție politică, la Canal. Desenele sunt grăitoare pentru acel moment, cuprinzând, printre altele, un portret al Anei Pauker.
La manifestarea de la Fundația Academia civică au participat Ana Blandiana, Romulus Rusan, Ioana Ieronim și Ernest Lantham Jr., la final Robert Ross acordând un interviu în exclusivitate (interviu ce urmează a fi publicat). Cu acest prilej am aflat programul turneului american al scriitorilor ANA BLANDIANA și ROMULUS RUSAN.
În 29 mai, ora 19:30, Ana Blandiana și Romulus Rusan vor susține un eveniment la sala Auditorium a ICRNY, în cadrul căruia vor prezenta ultimele lor cărți, vor citi din creația lor literară, vor vorbi despre activitatea lor civică și vor prezenta proiectul Memorialul Sighet, însoțit de un slideshow al expoziției ”Memoria ca formă de justiție”.

În 30-31 mai, zilele BookCon dedicate publicului, la pavilionul României de la BEA, Ana Blandiana va prezenta cartea Patria mea A4, tradusă recent în limba engleză. Romulus Rusan va vorbi despre America ogarului cenușiu. Pe parcursul târgului, cei doi scriitori vor acorda autografe pe cărțile lor.
După închiderea BEA 2015, poeta Ana Blandiana, scriitorul Romulus Rusan și scriitoarea Doina Uricariu, directorul ICRNY, vor pleca la Washignton, DC, unde, vor participa la două evenimente: primul eveniment, în 2 iunie, va avea loc la Biblioteca Congresului SUA, în Whittall Pavilion. Cei trei scriitori vor lectura fragmente din cărțile lor, Ana Blandiana și Romulus Rusan vor prezenta activitatea lor civică din România și proiectul Memorialului Sighet, vor da autografe.
Cel de-al doilea eveniment, în 3 iunie, va avea loc la Ambasada României din Washington, DC. Cu această ocazie, Ana Blandiana și Romulus Rusan și Doina Uricariu se vor întâlni cu diaspora românească din Washington și din împrejurimi, pentru a prezenta expoziția ”Memoria ca forma de justiție”, activitatea lor civică, instituții și programe din România, dedicate studierii comunismului și istoriei anticomunismului.
La ambele evenimente de la Washington, DC va fi prezent Ambasadorul României la Washington, Dl Iulian Buga și scriitoarea Doina Uricariu, directorul ICR New York.
Partea a doua a acestui turneu american va continua pe coasta de vest a SUA, la invitația University of Southern California și a unor importante asociații ale diasporei românești de aici.

În 7 iunie, de la ora 18, Ana Blandiana și Romulus Rusan se vor afla la San Francisco, unde vor avea o întâlnire cu publicul româno-american în cadrul unei serate literare, urmată de o recepție. Evenimentul va avea loc la somptuoasa reședință a Dr. Felicia Radu-Rădulescu, care a funcționat și funcționează, de atâția ani, ca salon literar și artistic și galerie de artă.
În 8 iunie, de la ora 14, cei doi scriitori vor fi prezenți la sediul bisericii Învierea Domnului din Hayward, CA (biserica românilor care lucreaza in Silicon Valley, sediul cercetarii informatice din SUA).
În 13 iunie, ora 17, ANA BLANDIANA și ROMULUS RUSAN se vor afla la Los Angeles, pentru o întîlnire cu diaspora românească și cititorii americani, la Baxter Lecture Hall, Caltech.
Evenimentul este organizat de ICRNY în colaborare cu Viitorul Român Society.
În 14 iunie, ora 13, va avea loc un salon de convorbiri literare, cu participarea celor doi scriitori, la IC Art Gallery (3651 Terrace View Dr., Encino, CA). Ana Blandiana și Romulus Rusan vor citi din cărțile lor, vor acorda autografe și vor vorbi despre activitatea lor civică.
Încă de la recenta manifestare de la Fundația Academia civică din București, ANA BLANDIANA și ROMULUS RUSAN își exprimaseră emoția și bucuria pentru apropierea acestui turneu în Statele Unite.
Ioan Iacob

Anunțuri