In urma cu cateva minute (ora 13:00), toti cei prezenti in Muzeul ASTRA – Sibiu au putut fi martorii unei demonstraţii practice în premieră.

Mori-de-vant-2014Este vorba despre punerea în funcţiune a două mori, una trasă de cai (Moara cu cai din Sâmpetru Mare, judeţul Timiş), iar cealaltă, de apă (Moara din Topleţ, Caraş Severin). Ambele monumente fac parte din patrimoniul Muzeului ASTRA şi devin, practic, refuncţionalizate. Acest lucru este acum posibil, datorită efortului depus în ultimele două săptămâni de către specialiştii Muzeului în mulinologie.

Proiectul s-a bucurat de un sprijin de specialitate din străinătate, întrucât săptămâna aceasta, în Muzeul ASTRA, se desfăşoară ediţia a XIV-a  a Simpozionului Internaţional de Mulinologie, eveniment la care participă peste 100 de cercetători din 23 de ţări, desfasurat in parteneriat media Lacasuri Ortodoxe (vezi ARHIVA).

Prin refuncţionalizarea celor două mori, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului devine primul şi unicul muzeu din Europa de Est care deţine în patrimoniu două mori funcţionale.

Vom reveni în cursul zilei cu imagini şi informaţii.

Anunțuri