EXPO_IA_1080B-01-960x1706Piesele costumului popular romanesc au fost scoase pe parcursul anilor din lazile de zestre ale femeilor de la tara, ajungand direct pe podiumurile de prezentare ale festivalurilor internationale de moda.

Ia romanesca reprezinta simbolul spiritului autohton, poveste si istorie. Frumusetea naturala a femeii este dublata de componenta traditionala, a identitatii neamului. Cu fiecare purtare ia reafirma eternul-feminin, “esenta” ce nu poate fi modificata de timp si spatiu. Adaptarea ei la contemporan vine natural, prin statutul femeii in societatea moderna, nucleu al valorilor, al traditiilor pastrate si transmise generatiilor viitoare.

Intre 11 si 26 aprilie, la mall Promenada se spune povestea a peste 30 de ii din perioada interbelica si antebelica, expuse pe o instalatie inspirata de Coloana Infinutului.

EXPO_IA_1080A-01-960x1706Expozitia este dedicata pattern-urilor traditionale, „IA: Semne si Poveste”. Prezentata in premiera in noiembrie 2014, aceasta cuprinde peste 30 de ii din perioada interbelica si 6 texte curatoriale ce explica importanta acestor obiecte vestimentare pentru identitatea culturala a Romaniei. Avand-o drept curator pe Iulia Gorneanu, expozitia poate fi vizitata la mall Promenada intre 11 si 26 aprilie.

Piesele expuse la mall Promenada reprezinta adevarate opere de arta, fiind printre ultimele ii autentice, create manual, in perioada interbelica. Vizitatorii pot descoperi tainele aflate in spatele iilor romanesti prin intermediul unor texte curatoriale, ce explica importanta acestor vesminte pentru femeia din comunitatea traditionala si simbolismul ornamentelor cu care sunt brodate. Avand mai mult decat un simplu scop estetic, semnele cusute sau tesute pe ie reflectau starea socio-cultuala a femeii care o purta, varsta, prestigiul in comunitate sau legatura cu lumea nevazuta.

Surse: www.historia.ro

Anunțuri