ar_mediumMembrii Academiei Române se reunesc, vineri, de la ora 10.00, în cadrul Adunării Generale a prestigiosului for, pentru a aniversa 149 de ani de la înființarea instituției.

Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Academiei Române, transmis joi AGERPRES, evenimentul va fi deschis de acad. Ionel-Valentin Vlad, președintele Academiei, care va prezenta „o informare retrospectivă asupra activității instituției de-a lungul unui secol și jumătate de istorie, precum și asupra principalelor coordonate strategice de viitor, în acord cu misiunea sa fundamentală de supremă instituție de cultură și știință a României”.

„Înființată pentru cultivarea limbii române, pentru studierea istoriei naționale, a științelor și artelor, Academia Română a promovat continuu cultura națională în înțelesul ei cel mai larg. Într-o lume care tinde să se globalizeze, o academie națională europeană, așa cum este Academia Română, are astăzi o misiune urgentă și de mare responsabilitate: să medieze corect între tendința integrării, mondializării și identitatea națională. Rolul ei predominant este fără îndoială acela de a apăra identitatea culturală a țării, adică valorile ei spirituale profunde, irepetabile, ținând cont și de tendințele actuale ale dezvoltării umanității”, a declarat acad. Ionel-Valentin Vlad, citat în comunicat.

Vor fi transmise mesaje oficiale de felicitare din partea președintelui și premierului României, Klaus Iohannis și Victor Ponta.

La sesiunea omagială vor fi prezenți patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, membru de onoare al Academiei Române, ministrul Educației și Cercetării Științifice, Sorin Mihai Câmpeanu, ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, și acad. Gheorghe Duca, președintele Academiei de Științe a Moldovei, care vor rosti cuvinte de salut.

Adunarea Generală va fi urmată de vernisajul expoziției „Regina Elisabeta, Regina Maria, Ana Brâncoveanu de Noailles și Elena Văcărescu — Primele femei primite în Academia Română”, care va avea loc la ora 12.30, în sala „Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române. Expoziția va fi prezentată de acad. Răzvan Theodorescu, președintele Secției de arte, arhitectură și audiovizual a Academiei Române.

AGERPRES

Anunțuri