„Noaptea în care Fernando Pessoa l-a întâlnit pe Konstantinos Kavafis” (2007)

8 aprilie, Cinemateca Union, ora 16.00

Scenariu și regie: Stelios Charalambopoulos

Imagine: Dimitris Kordelas

Muzică: Nikos Kypourghos

Editor: Spyros Kokkas

Producător executiv: Periplus

Producător: Thanos Lambropoulos

Distribuție: Makis Arvanitakis, Dimitris Economidis, Othon Metaxas, Emilios Tsouvalis

Narator: Minas Hadzisavvas, Luis Lima Barreto, Othon Metaxas

Producție: Periplus, Centrul Filmului Grecesc, ERT, Graal, Contracosta Producoes (Portugalia), Arctos, PIK (Cipru)

Durată: 90 min.

2008: Premiul de Stat pentru cel mai bun documentar (Grecia)

În ziua de 21 octombrie 1929, transatlanticul Saturnia pornește dinspre Trieste spre America, luând la bordul său imigranți din porturile Mediteranei. Un tânăr grec, care urcă pe vapor în portul din Patras, va fi martorul unei întâlniri neașteptate: într-o noapte, pe puntea acestui vapor care poartă cu el visele unei Lumi Noi, are loc ca într-un vis o întâlnire nu mai puțin reală între doi mari poeți ai secolului abia încheiat: Fernando Pessoa și Konstantinos Kavafis.

Proiecția documentarului are loc cu sprijinul Fundației Culturale Grecești.

logo_emineschool_500x250Festival de film dedicat culturii scrise, Emineschool BFF încearcă să acopere o arie de interes larg. Relația dintre literatură și film nu se rezumă la clasicele ecranizări, ea incluzând, printre altele, documentare și booktrailere. Contrar oricăror așteptări tradiționale, autorul devine un personaj cu un potențial uriaș de expresie indiferent de mediul său de manifestare. Povestea lui, pe măsură ce câștigă teren cinematografic, poate dovedi că între cele două arte, cea cinematografică și cea literară, există o relație specială. Dar, lăsând deoparte previziunile, pariul nostru este unul simplu: literatura se promovează și prin film, scriitorul va câștiga un public viitor și prin documentare, iar trailerele de carte capătă deja din ce în ce mai mult teren în promovarea literară. Pe scurt, literatura nu se va putea gândi fără experiența filmului.

EMINESCHOOL își propune să devină un punct de reper în conturarea unei arhive literare cu impact cinematografic. Ne dorim ca publicul larg să descopere literatura și prin intermediul filmului documentar centrat în jurul relaţiei dintre scriitori, publicațiile literare și edituri.
Într-un festival independent, am reunit ecranizări celebre, documentare clasice și booktrailere, dublate de dezbateri și lansări de carte.

EMINESCHOOL propune o formulă de a îmbina rețeta de succes a marelui ecran cu imaginile – document cu scriitori români şi străini, o soluție concretă de a prezenta scriitorii publicului tânăr (și școlar) altfel decât în modul obișnuit.

Emineschool BFF vă invită la trei zile de proiecții, discuții și întâlniri cu scriitorii la cinema și cu filmul prin literatură.

Festivalul este unul independent, această primă ediție fiind una necompetițională. Fiecare ediție va încerca să aducă în fața publicului ecranizări celebre, dar și avanpremiere și premiere ale documentarelor cu și despre scriitori. Români și nu numai.

Anunțuri