CAI SALBATICICai sălbatici, documentarul regizorului Dan Curean, va fi proiectat în cadrul celei de-a 23-a ediții a Environmental Film Festival in the Nation’s Capital din Washington. Proiecția are loc în cadrul unui schimb cultural între România și Statele Unite ale Americii, rezultatul unui parteneriat Pelicam – EFF Washington. Festivalul internațional, care face parte din rețeaua Green Film Network alături de Pelicam, se va desfășura între 17 și 29 martie.

Pelicam, Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni, reușește astfel să pună pe agenda internațională problemele de mediu din România, dar și unicitatea patrimoniului natural din țara noastră. Delta Dunării este unica deltă din lume declarată rezervație a biosferei. Reprezintă 2,5% din suprafața României și e una dintre cele mai mari zone umede din lume. Delta Dunării este un adevărat muzeu viu al biodiversității, cu peste 30 de tipuri de ecosisteme.

Documentarul lui Dan Curean a câștigat, în 2012, premiul Astra Film pentru cel mai bun documentar în cadrul competiției Ecocinematograff. Filmul ne poartă prin Delta Dunării, mai exact prin pădurea Letea, celebră pentru caii sălbăticiți care se adăpostesc aici.

După căderea comunismului și colapsul agriculturii de stat, caii din deltă au fost eliberați în sălbăticie, unde au început să trăiască în grupuri, iar pe timpul iernii se adăpostesc la Letea. Dan Curean a vizitat Letea de-a lungul a cinci ani, unde l-a cunoscut pe Ivan, personajul principal al filmului, un copil care își petrece timpul în preajma cailor.

eff-logoDocumentarul va fi proiectat la Carnegie Institute for Science, Washington, pe 22 martie, în prezența regizorului Dan Curean. Proiecția va fi însoțită de o prezentare a Festivalului Pelicam, realizată de Corina Moldovan-Florea și Benjamin Ribout, directorii festivalului.

“Pelicam este unul dintre cele mai dinamice și mai atrăgătoare festivaluri din rețeaua Green Film Network, în ciuda sau poate tocmai datorită tinereții sale, de doar trei ediții. Avem bucuria de a merge în această primăvară la Washington, pentru a ‘fura’ din experiența și inovațiile colegilor de la Environmental Film Festival in the Nation’s Capital”, spune Corina Moldovan-Florea.

Domnul Constantin Hogea, primarul municipiului Tulcea, susținător al Pelicam de la prima ediție, salută prezența Pelicam la Washington printr-un film despre Delta Dunării. “Green Film Network încearcă merituos să readucă oamenii în sălile de cinema pentru a redescoperi puterea de a emoţiona a imaginii. Într-o lume în care capacitatea de autodistrugere creşte exponenţial faţă de nivelul iluzoriu al civilizaţiei, festivalurile de film despre mediu şi oameni reformulează Apocalipsa ca gen cinematografic, fără vedete, efecte speciale şi superproducţii, ci apocalipsa ‘cotidiană’ cu anonimi surprinşi în scurt-metraje filmate în ciné-vérité, astfel încât spectatorul să se poată recunoaşte şi înţelege pe sine ca actor principal”, spune primarul Constantin Hogea.

gone-wild-headshot-480x480Dan Curean trece pentru prima dată oceanul cu filmul său, Cai sălbatici, care a fost proiectat la prima ediție a Festivalului Pelicam, în 2012, în premieră. Proiecția va fi însoțită de o prezentare a provocărilor de mediu din România și felul în care festivalurile de film de mediu se constitue ca o platformă unică de promovare a problematicilor de mediu prin intermediul filmului documentar.

Pelicam se află la cea de-a patra ediție și are loc între 11 și 14 iunie, la Tulcea. Anul trecut, peste 5.000 de oameni au participat la proiecții, workshop-uri, concerte, expoziții și alte activități în cadrul festivalului.

Anunțuri