În acest an, Ziua Europeană a Siguranţei pe Internet se sărbătoreşte la data de 10 februarie. 2008 a fost primul an de participare al României în programul European de siguranţă online pentru copii.
 
internet10c-680x365_41171100Domeniul prevenirii infracţionalităţii online şi a siguranţei pe internet reprezintă o preocupare constantă a Poliţiei Române.
 
Internetul a devenit parte integrantă a vieţii copiilor şi tinerilor, acesta fiind un extraordinar mediu educativ şi informativ. Milioane de pagini de informaţie disponibile, o incredibilă bază de date pe diverse domenii şi comunicarea rapidă la distanţă sunt doar câteva dintre avantajele internetului.
 
Însă, utilizarea internetului prezintă şi anumite pericole, potenţiale riscuri pe care oricine intră pe net este bine să le conştientizeze şi să se ferească de ele.
large
 
Problemele semnalate cel mai des vizează hărţuirea şi abuzul pe Internet sub toate formele sale – agresiunea verbală, calomnierea, furtul de date personale, infectarea calculatorului cu viruşi, dependenţa de calculator.
 
Hărţuirea, cunoscută drept cyberbullying, atunci când are loc pe Internet, implică folosirea tehnologiilor informaţiei şi comunicaţiilor, cum ar fi mail-ul, telefoanele mobile, site-urile web defăimătoare, blog-urile etc., cu scopul de a ataca în mod deliberat, repetat şi ostil, un individ sau un grup de indivizi.
 
social-treeHărţuirea cibernetică poate consta în trimiterea de e-mail-uri unei persoane care a spus că nu vrea să mai comunice cu expeditorul, e-mail-uri care pot conţine ameninţări, remarci sexuale, incitări la ură, şicanări ale victimelor, precum şi afişarea oricăror declaraţii false care au drept scop umilirea victimei. Ameninţările por fi private sau publice, pe forumuri şi grupuri de discuţie.
 
16591_540Dependenţa de Internet este definită ca o pierdere a controlului impulsurilor legate de utilizarea Internetului (jocuri online, reţele sociale, sesiuni-maraton de navigare pe Internet) care implică, în principal, dependenţa psihologică de Internet, iar simptomele sunt comparabile cu ale altor comportamente adictive, cel mai apropiat fiind jocul de noroc patologic.
 
Un alt risc la care se expune orice utilizator de internet este infestarea calculatorului cu viruşi, warms, cai troieni, rootkits, cracker, ferestre pop-up, coockies, etc.
 
Viruşii şi Worms pot infecta computerele desktop, laptopurile, serverele şi pot ajunge pe calculatorul nostru prin email, websituri, fişiere descărcate şi altele precum DVD-uri, CD-uri sau stick-uri USB.
 

 

Anunțuri