Editura Baha’i lansează pe 1 decembrie cea de-a treia ediție a cărții Baha’u’llah și Era Nouă, scrisă la începutul secolului XX de către scriitorul, medicul și lingvistul J.E. Eslemont. Cartea, care își propune să fie o dezvăluire a credinței Baha’i, a fost tradusă în limba română pentru prima data în 1934, cu ajutorul Reginei Maria a României, unul dintre cei mai mari susținători ai credintei Baha’i la nivel mondial.
Credința Baha’i a fost cunoscută în România încă din ianuarie 1926 când jurnalista americană Martha L. Root, susținătoare a credintei a vizitat Bucureștiul. În timpul vizitei jurnalista a avut pe 30 ianuarie prima sa întrevedere cu Regina Maria a României, aceasta contribuind decisiv la răspândirea credinței în lume. Regina Maria, care a citit cartea într-o singură noapte, a scris asociațiilor de presă din America de Nord recomandând cititorilor cartea Baha’u’llah și Era Nouă.
invitatia lansare„Cartea Baha’u’llah și Era Nouă s-a bucurat de multă popularitate în rândul românilor, de aceea am decis să edităm o a treia ediție. Faptul că însăși Regina Maria a României a fost una dintre marile susținătoare a acestei credințe și ca volumul a fost tradus în limba română la doar câțiva ani după ce a intrat în România, ne face să credem că e o carte valoroasă pentru români. Ne bucurăm foarte mult să o lansăm chiar acum de Ziua României”, a declarat Dr.Wargha Enayati, reprezentantul Editurii Baha’i.
Credința Baha’i în România
Religia Baha’í este înregistrată legal încă din 1991 cu statut de Asociație Religioasă, de către Secretariatul de Stat pentru Culte, prin hotărâre judecătorească. În anii care au urmat, numărul membrilor a ajuns la 7.000 de români, răspândiți în mai mult de 670 de localitati din toate județele României. Religia Baha’í a fost interzisă în România în perioada comunismului.
Ce este Credința Baha’i?
Credința Baha’i este cea mai recentă religie mondială independentă, având peste 6 milioane de credincioși în peste 235 de țări și teritorii. Credința Baha’i susține că Dumnezeu este unul singur, recunoaște natura unitară a Profeților Săi și promovează principiul caracterului unitar al rasei umane și unicității ei, proclamând în același timp necesitatea unificării omenirii.
Credința Baha’i susține eliminarea prejudecăților, egalitatea între sexe, recunoașterea marilor religii, eliminarea sărăciei și bogăției extreme, educația universală, armonia între știință și religie, echilibrul între natură și tehnologie, relativitatea adevărului (inclusiv a celui religios) și unicitatea ființei umane. Având în vedere aceste principii Credința Baha’i este astăzi o religie cu o creștere accelerată a popularității.
Din 1948 comunitatea internațională Baha’i a fost acreditata la ONU ca organizație neguvernamentală. Conform statisticilor, religia Baha’i este cea mai răspândită din lume, din punct de vedere geografic, după creștinism. Baha’ii trăiesc în peste 116,000 localități din întreaga lume. Haifa (Israel) este centrul mondial al Credinței Baha’i.

Cine este Baha’u’llah?
Baha’u’llah, care în limba persană înseamnă “Slava lui Dumnezeu”, este Profetul-Fondator al Credinței Baha’i. Acesta a suferit 40 de ani de încarcerări și a fost exilat din Teheran (Iran) via Constantinopol/Istanbul și Adrianopol/Edirne în Turcia la Akka, în Țara Sfântă, unde a și murit în anul 1892.
Evenimentul de lansare a cărții va avea loc pe 1 decembrie începând cu ora 16:00 la Librăria Cărturești – Cafe Verona din București (Str. Pictor Arthur Verona nr. 13-15). Invitat special al lansării de carte va fi Mona Muscă.