ziua-limbii-romne-2014-caiet-program-2-638ZIUA LIMBII ROMÂNE

PROGRAMUL MANIFESTĂRILOR  ANULUI 2014

PARTENERII NOȘTRI DIN  GRUPUL ROMÂN DE PRESĂ ȘI INIȚIATIVĂ CIVICĂ ORGANIZEAZĂ ACȚIUNILE ÎN COMUNITĂȚILE ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI;

ASOCIAȚIA COMUNELOR DIN ROMÂNIA, FILIALELE EI JUDEȚENE, PRIMĂRIILE LOCALITĂȚILOR PARTENERE, INSTITUȚIILE CULTURALE ȘI ȘCOLARE  ORGANIZEAZĂ ACȚIUNILE DIN ȚARĂ;

sigla_acad.jpgIN BUCUREȘTI, ACADEMIA ROMÂNĂ, PRIN SECȚIA DE FILOLOGIE ȘI LITERATURĂ ȘI BIBLIOTECA ACADEMIEI ROMÂNE ORGANIZEAZĂ ÎN SALA ACESTEIA DIN BULEVARDUL DACIA O EXPOZIȚIE DE CARTE VECHE ROMÂNEASCĂ . VERNISAJUL  VA AVEA LOC ÎN ZIUA DE 29 AUGUST, EXPOZIȚIA RĂMÂNÂND DESCHISĂ PÂNĂ ÎN LUNA SEPTEMBRIE:

institutul-fratii-golescu-ziua-limbii-romane-2014.jpg

FUNDAȚIA FRAȚII GOLESCU INAUGUREAZĂ LA MUZEUL TĂRANULUI ROMÂN UN CHIOȘC AL PRESEI DE LIMBA ROMÂNĂ CARE APARE ÎN COMUNITĂȚILE DE PESTE HOTARE, ÎN ZIUA DE 30 AUGUST, orele 18

Untitled-1.jpg

casa artelor 3.jpgziua-limbii-romne-2014-caiet-program-3-638Primăria Sectorului 3 vă invită de  ZIUA LIMBII ROMÂNE în  Parcul Titan-Parcul Artelor.

  “ BRÎNCOVEANU ȘI CANTEMIR-300 DE ANI”-Expoziția in aer liber de istorie și artă românească dedicată  marilor domnitori și în egală măsură marilor arhitecți ai spiritului românesc, va deschide la ora 18,00  evenimentul Ziua Limbii Române.

        Invitatul special al evenimentului vine din Basarabia, în persoana marelui compozitor EUGEN DOGA, creatorul muzicii din filmele “Maria Mirabela”, “Anna Pavlova”  “Șatra”, “ Patul lui Procust”, “ Lăutarii” și multe altele  care au avut un mare succes în România.

SECT2.jpgDe la ora 18,30 publicul din sectorul 3 și nu numai, este invitat la un regal muzical. Concertul extraordinar “MUZICA TINEREȚII NOASTRE “ prezentat pentru prima data în aer liber, într-un parc din Capitală, va fi susținut de maestrul Eugen  Doga împreună cu Orchestra Simfonică București, dirijată de Tiberiu Soare  și grupul coral Accoustic, dirijat de Daniel Jinga avându-i ca soliști pe soprana Ana Cebotari și  tenorul Andrei Lazăr. Piese celebre  din marea creație muzicală semnată de Eugen Doga. Laora 20,00  va intra în scenă cunoscuta formație ZDOB și ZDUB din Chișinău. Eveniment realizat cu sprijinul Înaltului Reprezentant al Guvernului României pentru Republica Moldova.

Evenimentele dedicate Zilei Limbii Romane sunt organizate de Primaria Sectorului 2, in parteneriat cu Fundatia Nationala pentru Stiinta si Arta, Uniunea Scriitorilor din Romania, Muzeul National al Literaturii Romane si Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti Sector 2.

Dizertatii, prelegeri, programe artistice, concursuri de poezie, cenacluri, recitaluri de poezie vor avea loc pe 30 august, intre orele 11.00 si 13.00, in cluburile si centrele Primariei Sectorului 2.

De asemenea, pe 30 august, intre orele 18.00 si 22.00, va avea loc, in parcul Plumbuita, spectacolul de muzica si lumini „Mult e dulce si frumoasa limba ce-o vorbim”.

ziua-limbii-romne-2014-caiet-program-1-638Totodata, pe 31 august, de la ora 9.30, va avea loc o depunere de coroane la mormantul lui Mihai Eminescu si la mormintele scriitorilor romani din Cimitirul Bellu.

Targul de carte romaneasca va avea loc in perioada 29 – 31 august, intre orele 11.00 si 20.00, iar, pe 31 august, va avea loc, in Parcul Lunca Florilor si Parcul Florilor, un spectacol de poezie, muzica si dansuri romanesti in interpretarea copiilor, membri ai centrelor de zi de tip after – school si din sistemul de protectie al Primariei Sectorului 2;

ucin.jpg

UNIUNEA CINEAȘTILOR DIN ROMÂNIA, membru fondator al Grupului de Inițiativă, organizează la cinematograful „Studio” de pe bd. General Magheru, duminică 31 august la orele 17,30 GALA FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL DE ECRANIZĂRI la care va acorda premiile pentru regie, scenariu și imagine filmelor înscrise în concurs. Covorul roșu va conduce spre o bogată manifestare artistică care va celebra filmele premiate ca și cele din repertoriul universal invitate de onoare: ”ORA 25”, „CONDAMNAT LA VIAȚĂ” ȘI „PATUL LUI PROCUST”;

ateneul-roman.jpgUNIUNEA NAȚIONALĂ A MUZICIENILOR INTERPREȚI DIN ROMÂNIA, membru fondator al Grupului de Inițiativă, organizează la ATENEUL ROMÂN duminică 31 august orele 19,30 un recital de muzică și poezie la care participă scriitori, artiști și muzicieni din România și din Republica Moldova omagiind limba în care s-au născut, pe care o vorbesc și o cultivă. Cu acest prilej, în foaierul Ateneului, Editura Academiei Române organizează o expoziție de carte dedicată Zilei Limbii