severeanuÎncepând cu 1 iulie 2014, Muzeul Severeanu este deschis zilnic, în intervalul orar 10.00-18.00. Până la data de 15 decembrie 2014, puteţi vizita expoziția „Jupiter de partea ta…Zei și oameni în Antichitate la Dunărea de Jos”. Vă aşteptăm cu drag!

Casa Severeanu, situată la intersecţia străzilor Henri Coandă şi Nicolae Iorga, adăposteşte colecţia „Maria şi dr. George Severeanu”, precum şi colecţiile Cabinetului Numismatic al Muzeului Municipiului Bucuresti. Clădirea a fost construită în deceniul opt al secolului al XIX-lea, de către Tache Cioranu. În anul 1879 a fost cumpărată de Isaia Lerescu, din Târgovişte iar din 1888 clădirea şi terenul aferent sunt date ca zestre, de către Isaia Lerescu, fiicei sale Maria, viitoarea soţie a doctorului George Severeanu. Casa Severeanu este un exemplu tipic pentru arhitectura bucureşteană din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, caracterizată prin „stilul eclectic de expresie academică” având următoarele elemente: frontoane, ferestre mici ovale, baluştri în registrul superior al faţadelor, elemente decorative florale, ghirlande, bosaje, cornişe şi console. Clădirea cu o suprafaţă de 379 mp, are subsol parţial, parter, etaj şi un pod generos. Casa a fost redecorată ulterior, modificări  fiind făcute atât la exterior, cât şi la interior. La parterul clădirii sunt 12 camere, dintre care şapte reprezintă sălile de expoziţie. În interiorul casei se păstrează încă tavanele din lemn, stuc pictate, candelabrele, oglinzile, vitraliile, sobele şi parţial mobilierul original. De menţionat sunt şi uşile din cristal, uşa cu oglindă şi toată feroneria originală (uşi, ferestre). În curte s-a păstrat vechiul „şopron” pentru trăsuri, cu uşa dublă şi fanar, precum şi câteva dependinţe. Curtea este pavată cu piatră cubică, în gradina supraînălţată, aflându-se, bustul doctorului George Severeanu, sculptat de Cornel Medrea. Gardul şi poarta de acces în curte sunt din fier forjat. Familia Severeanu a locuit în această clădire, după primul război mondial, până la moartea doctorului Severeanu în anul 1939.

muzeul-maria-si-george-severeanu-ii-18364839Născut la 26 iulie 1879 în Bucureşti, fiul medicului Constantin C. Dimitrescu Severeanu, a manifestat încă din copilărie pasiunea colecţionării monedelor, medaliilor şi a altor obiecte cu însemnătate istorică. Susţinut de tatăl său, şi-a dezvoltat această preocupare, concentrându-se pe strângerea şi studierea anumitor categorii de piese, în paralel cu desfăşurarea unei cariere medicale de seama, bazate pe specializarea în domeniul radiologiei, fiind unul dintre pionierii promovării acestei ştiinte medicale în România. Dr. George Severeanu a fost o personalitate marcantă a numismaticii româneşti, pasionat colecţionar, care a adunat în timpul vieţii peste 11000 piese numismatice şi arheologice, între care 9000 monede (greceşti, romane, geto-dacice, bizantine şi medievale româneşti). Dr. George Severeanu s-a implicat în crearea şi organizarea Societăţii Numismatice Române, alături de alte personalităţi contemporane. Din 1905 va conduce redacţia Buletinului Societăţii Numismatice Române până în anul 1913, când este ales secretar general al Societăţii Numismatice Române. În anul 1931 este numit director onorific al Muzeului Municipal Bucureşti, depunând în continuare o activitate susţinută pentru organizarea acestei instituţii. Concomitent cu aceste eforturi Severeanu a fost preocupat de crearea unei secţii numismatice şi medalistice în cadrul muzeului, precum şi de editarea unei reviste a muzeului, Bucureştii. De asemenea, studiază obiectele din colecţia sa şi nu numai, publicându-şi cercetările în Buletinul Societăţii Numismatice Române şi în Bucureştii. Începând cu anul 1939, George Severeanu face primele demersuri pentru donarea colecţiei sale, Muzeului Municipiului Bucureşti. La puţin timp după moartea sa, survenită în acelaşi an în luna decembrie, s-au finalizat actele referitoare la donaţia colecţiei sale, către Muzeul Municipiului Bucureşti. Printre specificaţiile care au însoţit donaţia din anul 1939, căreia i se adaugă şi un lot de piese dăruit mult mai târziu muzeului de către soţia colecţionarului, se remarcă dorinţa familiei Severeanu, de a fi publicată colecţia, într-un amplu catalog redactat conform standardelor internaţionale.

jupiterColecţia „Maria şi dr. George Severeanu” a fost inaugurată, în noiembrie 1956, în Casa Severeanu. În următorii ani, a fost adusă aici şi expoziţia numismatică a muzeului, care funcţiona la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. În prezent în cadrul muzeului funcţionează următoarele colecţii: Colecţia „Maria si dr. G. Severeanu” (arheologie, numismatică, metrologie, grafică), Colecţia „Aur şi metale preţioase”, Colecţia numismatică a Muzeului Municipiului Bucureşti şi Colecţia paranumismatică a Muzeului Municipiului Bucureşti (medalistică, faleristică, sigilografie, metrologie, insignografie).

Seria de obiecte arheologice din colecţia „Maria şi dr. George Severeanu” cuprinde vase greceşti antice (fiind una dintre cele mai mari şi valoroase colectii de acest gen), statuete de Tanagra, bronzuri şi marmură, sticlărie romană, geme şi camee antice, ceramică aparţinând culturilor Cucuteni, Vădastra, Wittenberg şi Boian. Toate aceste piese au fost achiziţionate de către George Severeanu din Romania, Bulgaria, Italia şi Grecia. Colecţia numismatică a dr. George Severeanu, cea mai spectaculoasă dintre cele enumerate mai sus, numără cca. 9000 de piese din diferite perioade istorice: monede greceşti autonome şi provinciale, geto-dace şi celtice, emisiuni romane şi bizantine, monede medievale ale Ţărilor Române, precum şi piese moderne şi contemporane. Monedele greceşti, în proporţie de o treime din întreaga colecţie, sunt emise de cetăţi din toată lumea greacă, din Gallia, Sicilia, din Asia, Cilicia sau Paphlagonia, din Mysia sau Lydia, îndepărtatele ateliere fiind reprezentate fiecare de câteva piese. Cea mai mare parte din totalul monedelor greceşti sunt deţinute de monetăriile de pe coasta de N-V a Mării Negre, acestea fiind prezente cu un număr semnificativ de piese, şi anume, Pantikapaeum şi Olbia, Histria, Tomis, Callatis, Dionysopolis şi Odessos. Cu un număr însemnat de monede apar în colecţie şi cetăţile Markianopolis şi Nikopolis ad Istrum. Emisiunile monetare ale geto-dacilor sunt de asemenea bine reprezentate în colecţie. Din totalul celor 9000 de monede existente în colecţia Maria şi dr. George Severeanu, aproximativ 3000 de piese reprezintă emisiuni ale Ţării Româneşti. Între acestea amintim patru tezaure care au în componenţă exemplare de la domnitorii Vlaicu Vodă, Radu I, Dan I şi Mircea cel Bătrân, (tezaurul de la Slatina; tezaurul de la Ţepes Vodă, jud. Călăraşi; tezaurul de la Tulcea; tezaurul de la Bădila, jud. Tulcea). Monedele moderne şi contemporane, emisiuni ale României şi nu numai, completează în mod fericit structura colecţiei. Acestora li se adaugă şi câteva medalii româneşti şi străine.

În prezent Muzeul Memorial dr. George Severeanu (str. Henri Coanda, nr. 26, sector 1), găzduieşte expoziţia „Jupiter de partea ta…Zei şi oameni în Antichitate la Dunărea de Jos”, care poate fi vizitată până la data de 15 decembrie 2014, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10.00-18.00.

 

Dan Pîrvulescu

Coordonator al Secţiei Memoriale a Muzeului Municipiului Bucureşti;

Doctorand al Şcolii de Studii Avansate a Academiei Române;

Membru al Societăţii Numismatice Române;

Arheolog debutant înscris în Registrul Arheologilor din România.