Teatrul londonez Globe a deschis, miercuri, la Craiova, chiar în ziua când s-au împlinit  450 de ani de la  naşterea celui mai cunoscut dramaturg din lume,  ediţia a noua a Festivalului Internaţional Shakespeare, care se desfăşoară sub genericul ‘Shakespeare al tuturor’.

FIT-Shakespeare-640_mediumEdiţia aniversară din acest an va avea o componentă britanică pronunţată, “Shakespeare’s Globe”, devenit o destinaţie foarte populară  în Marea Britanie,  urmând să prezinte, în cele 12 zile de desfăşurare a manifestării, mai multe spectacole. Deschiderea a fost făcută cu piesa   ‘Mult zgomot pentru nimic’, în regia lui Max Webster.

Cu acelaşi prilej, în Piaţa William Shakespeare din Craiova a avut  loc şi dezvelirea statuii dramaturgului englez, creaţie a sculptorului român Rodion Gheorghiţă. Joi, actori ai Teatrului Naţional din Budapesta au urcat pe scenă cu spectacolul “Cum vă place”, în regia românului Silviu Purcărete. La ediţia de anul acesta, mai participă trupe valoroase, ca   “Teatrul Vahtangov” din Rusia, sau Teatrul Naţional din China dar şi  teatre, şcoli de teatru sau filarmonici din Africa de Sud, Lituania, Armenia, Ungaria, Polonia, Ucraina şi România.

“Este primul festival românesc de teatru de anvergură europeană,”  aprecia, in  debutul manifestarii, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea.  El a mai spus că festivalul are  un rol major în bătălia Craiovei pentru dobândirea calităţii de Capitală Culturală a Europei, în 2021.

Programul manifestarii mai  include conferinţa internaţională „Shakespeare”, expoziţii de artă fotografică şi artă plastică şi lansări de cărţi. Duminică, în cadrul secţiunii „REPETĂ HAMLET”,

Radio România va prezenta un spectacol de teatru radiofonic  realizat de regizorul Mihai Lungeanu si de studenţi la actorie însoţiţi, la microfon, de maeştrii lor, profesori. Spectacolul se vrea  o „repetiţie” shakespeariană desfăşurată sub privirile sufleorului,  un exerciţiu de fantezie teatrală, amestec de luciditate tragică şi spirit bufon. Festivalul  de la Craiova este conectat, totodata, cu un alt eveniment cultural, consumat miercuri: marcarea, în Romania, a Zilei Mondiale a Cărţii, dominată de comemorarea, sub egida UNESCO,  a trei mari titani ai literelor, William Shakespeare, Miguel de Cervantes şi Inca de la Vega; lor  li se adaugă regretatul scriitor columbian Gabriel Garcia Marquez, dispărut săptămâna trecută.

rri