EVENIMENTUL A AVUT LOC PE 23 MARTIE 2014

index…Voce dumnezeiască, tril duios de Măiastră Celestă, este un dar pe care soporana de coluratură SILVIA VOINEA l-a primit din partea Demiurgului, dar pe care i l-a făcut spre a ne aduce bucurie în suflet și multă fericire, fiindcă atunci când o ascultăm ne simțim purtați prin saloanele Palatului Imperial al MUZICII DIVINE, acolo unde iubita noastră româncă și-a pus pe frunte cununa gloriei, diadema celebrității fără egal în lume. Va trece foarte mult timp până când va răsări o asemenea floare „de migal” care să mai cânte aria Clopoțeiilor (LAKME de Leo Delibes) precum Silviei Voinea.
Frumoasă-a fost pe timpuri gingașa Europă,
Rivală-i sta prin grații… celebra Penelopă!
Dar tu, zână-ndrăgită, ești floare de migdal
Crescută-n băii de soare pe-al mării litoral,
Iar vocea de Măiastră, un clopoțel de-argint,
Regină ești în lume prin dulce cânt de-alint.

* * *

3171856-233655-music-theme-vector-illustrationIeri, în momentul când draga mea vâlceancă, minunata pianistă de geniu, Ilinca Dumitrescu va invitat pe scenă: ”…Dragă Silvia, fii bună și vino lângă noi!” , chemând dulci amintiri din tinerețe, am ridicat cortina timpului (ce s-a lăsat peste anii de glorie ai Domniei Voastre de primă soprană a Operei Naționale București) și, purtat în lumea de atunci, v-am văzut pe un ecran panoramic învăluit în razele soarelui strălucitor.
Pășeați „Regină” maiestoasă prin saloanele Palatului Imperial al Muzicii, iar mii de imagini se se-nălțau ca niște păsări imense, pe aripile cărora se vedeau partiturile ariilor din opere nemuritoare. Erau însoțiete de îndrăgitele dvs. eroine, care vă zâmbeau recunoscătoare că le-ați dat viață pe cele mai celebre scene lirice de pe mapamond.
Doamne, câd treceați prin fața corifeilor: W. Amadeus Mozart, Offenbach ,Leo Delibes, Giuseppe Verdi, G. Donizetti, Claude Debussy, R. Strauss, Pcccini, Rossini, Gounod ș.m.a. și ați început să cântați atât de melodios și fermecător…, eram convins că mă găsesc în Raiul armoniilor seducătoare.
Când ați ajuns pe ultima treaptă a unei scări ecvestre, ce avea de-o parte și de alta coloanele lui Solomon, deodată… din lumea cuprinsă de *misterele nopții înstelatăe, devenise-ți cu adevărat Pasărea Măiastră ”REGINA NOPȚII” , ale cărei triluri se succedau mistuitor de frumos, iar acutele aveau sunetul asemănător trecerii Sfântului Ilie în căruța de foc pe bolta cerească, ca apoi să vă transformați în gingașa Lakme, iar clopoțeii de argint ai unei voci serafice sunau cu atâta claritate, răspândeau lumină, chemare, dăruire, căci eram cucerit de sensibilitatea unei zâne din basmele cu Feți-Frumoși alături de Ilene Cosânzene.
Cât a durat această feerie… nu-mi pot da seama, dar ce fantastică poate fi memoria, că abia în momentul când îi aduceați un prietenesc omagiu distinsului prof. dr. Alexandru Bădulesc la cei 85 de ani… mi-am dat seama că sunteți în fața mea și nu ne despart „anii” de care am amintit, ci ne unesc idealuri și dragostea de muzică și frumos, prilej deosebit ca să vă spun: ”Zână bună, fiți mândră și fericită, fiindcă multe generații de studenți au să vă fie recunoscătoare, așa cum noi, toți românii, vă prețuim și vă admirăm!”

Cu deosebit respect și admirație,
Scriitor-compozitor Marin Voican-Ghioroiu.