un articol de Valentin Roman

Au rămas în istorie drept printre cei mai vestiţi soldaţi. Erau parte a unor unităţi de infanterie uşoară de elită. Locul de origine al acestor unităţi: TRACIA. Numele acestor războinici: PELTASTI. Din momentul în care tracii au intrat în contact cu vecinii lor de la sud, grecii, au schimbat modul de desfăşurare a luptelor până în plină epocă romană.

În ceea ce priveşte arta războiului, tracii sud-dunăreni au adoptat unele tactici de luptă de la miceneieni, adaptându-le propriei culturi. Rezultatul acestei mixturi stă la baza unor strategii care va face din traci războinici cunoscuţi în lumea antică europeană.

Capacitatea de luptă a tracilor a fost recunoscută, de pildă, de perşii ahemenizi, încă de la primele întâlniri dintre aceste două culturi, în Bithynia (Anatolia, Turcia de azi). Iniţial aliaţi ai perşilor în campaniile lor europene, tracii întorc armele împotriva acestora în secolul V î.Hr. Un moment rămas în istorie este acela al distrugerii de către peltastii traci a unei întregi armate persane comandate de Mardonius (care este rănit cu această ocazie) în timpul evacuării persane din Grecia.Ca efect, ia naştere cel mai puternic regat trac al antichităţii: statul Odrys.

220px-Peltaste-214x300Tot în aceste vremuri, atenienii îşi îndreaptă politica de colonizare către valea râului Strymon, ocupată de neamuri tracice, care exploatau de secole întregi resursele minerale abundente aici, cum ar fi minele de aur de pe muntele Pangeu, controlate de tracii edoni.

Tracii odrisi vor fi cei care vor pune capăt campaniilor de colonizare ale atenienilor, distrugând nu mai puţin de 9 expediţii militare trimise de Atena împotriva lor. Noul raport de forţe face din odrisi cel mai puternic neam din zonă, coloniile greceşti de pe ţărmul tracic al Egeei fiind forţate să le plătească tribut acestora.

Grecii au sesizat eficacitatea unităţilor de peltasti traci şi vor copia tehnica de luptă a acestora, armamentul şi vestimentaţia, iar unităţile greceşti inspirate din tradiţia tracă vor scrie istorie pe câmpurile de luptă, mai ales sub comanda lui Filip al II-lea şi Alexandru, cei mai mari regi ai Macedoniei.

În perioada târzie a regatului Odrys, tracii şi grecii vor deveni aliaţi, aceştia din urmă beneficiind de spijinul militar al peltastilor traci într-o serie de conflicte militare. De precizat că Alexandru cel Mare,aşa cum relevă autorii antici, a inclus în armata un număr însemnat de peltasti de origine tracă, unităţi care au avut un rol decisiv în campania dusă de regele macedonean împotriva perşilor.

Peltastii sunt cei care s-au împotrivit şi campaniilor de cucerire a Traciei declanşate de romani. Abia în anul 46 forţele imepriale vor reuşi să înfrângă rezistenţa acestora şi să transforme Tracia în provincie romană. Dar unităţile de peltasti vor fi regăsite, mai târziu, în rândul trupelor romane, un semn că liderii militari ai Romei au sesizat eficienţa acestora.

ARTICOL INTREG

ASOCIATIA VATRA DACIEI