Noul Ambasador al Romaniei in Statele Unite, Excelenta Sa Domnul Iulian Buga, s-a intalnit pe data de 26 ianuarie 2014 cu reprezentanti ai romanilor din zona Los Angeles in cadrul unui eveniment organizat de Societatea Viitorul Roman.

73Evenimentul a fost organizat cu scopul comemorarii unirii Moldovei cu Muntenia si nasterii poetului Mihai Eminescu, iar pe langa Excelenta Sa Ambasadorul Iulian Buga, la eveniment a participat si deputatul de diaspora Mircea Lubanovici, precum si lideri ai altor organizatii romanesti din zona Los Angeles.

Dupa intonarea imnurilor Statelor Unite si a Romaniei, si rugaciunea de deschidere a evenimentului, Doamna Ionela Kloes – presedinta Societatii Viitorul Roman – a mentionat persoanele si organizatiile care au contribuit la organizarea acestei sarbatori si a dat citire mai multor scrisori de felicitare cu ocazia aniversarilor comemorate.

Programul a continuat cu introducerea de catre doamna Ionela Kloes a domnului Ambasador Iulian Buga, care a tinut un discurs in fata audientei.

Domnul Ambasador Iulian Buga si-a inceput discursul amintind despre experienta placuta pe care a avut-o in 1995 cand, in calitate de „diplomat tanar”, a venit la Los Angeles pentru a organiza participarea Romaniei la campionatul mondial de fotbal.

„Foarte putine locuri in lume, dupa o cariera diplomatica destul de indelungata, mi-au stabilit legaturi atat de profunde ca acesta, si asta din mai multe motive”, a spus Ambasadorul Buga vorbind despre relatia sa cu Los Angelesul. „Unul este ca am venit aici la inceputul carierei mele diplomatice. Apoi, pentru ca am gasit aici, intr-un moment de crestere si intr-un moment in care invatam, prieteni cu care am ramas in legatura o viata; am gasiti aici oameni dedicati, oameni deschisi. Si pentru ca, de-a lungul anilor, reusind sa pastrez o legatura cu ei, am observat o legatura cu Romania.”

„Sunt unul care s-a uitat mereu cu pasiune, cu interes si cu dragoste la cei care au incercat sa-si faca o alta viata pe alte meleaguri, dar care intr-un fel sau altul au reusit sa tina legatura cu Patria Mama”, a continuat Ambasadorul Buga.

Acesta a vorbit si despre experienta din urma cu 20 de ani cand a sosit pe teritoriul Statelor Unite, iar Ambasada Romaniei de la Washington, „care traise in alte timpuri”, a incercat „sa se deschida spre alte orizonturi”.

„Din acel moment am realizat ce potential urias nefolosit atunci, si poate inca incomplet folosit si acum, este legat de prezenta romanilor in Statele Unite”, a spus Ambasadorul Buga.

Referindu-se la planurile pe care le are in calitate de ambasador, „incerc sa inteleg eu insumi cat s-a schimbat America fata de acum 20 de ani”, a spus acesta.

„Incerc sa vad cum anume pot sa promovez si mai bine, impreuna cu colectivul larg, inclusiv cu consulatele generale si onorifice, imaginea Romaniei”, a spus noul Ambasador.

In aceasta reusita „ma bazez pe ajutorul dumneavoastra”, a spus Ambasadorul Buga.

In discursul sau Ambasador Buga a vorbit si despre relatia dintre Romania si Statele Unite, „care este foarte solida in profunzime”. „Care este asa si datorita constributiei si eforturilor dumneavoastra”, a intarit Ambasadorul.

„Am dorit sa vin aici la dumneavoastra sa ne vedem, sa ne revedem, si sa ne cunoastem”, a continuat Ambasadorul Buga. „Doresc sa va multumesc pentru ca ati venit aici. Pentru ca ati venit nu numai sa ne intalnim, ci pentru ca sunteti in continuare atat de legati si atat de implicati in ceea ce se intampla in prezent in Romania.”

Ambasadorul Buga a spus ca romanii-americani reprezinta o “punte de legatura” intre Romania si Statele Unite si „un exemplu de cetateni ai lumii moderne”.

In incheierea discursului sau, Ambasadorul Buga i-a asigurat pe toti romanii-americani ca vor gasi in el „un om si un prieten”.

Dupa incheierea discursului domnului Ambasador Buga, doamna Ionela Kloes i-a multumit „pentru vorbele frumoase, deosebite, pe care ni le-a transmis” si i-a daruit un stilou gravat cu insemnele Societatii Viitorul Roman.

Evenimentul a continuat cu un program artistic oferit de copii romani, dupa care toti cei interesati au putut sa discute personal cu domnul Ambsador Buga si sa-si faca fotografii.

Vizita in Los Angeles este prima vizita pe care domnul Iulian Buga o face in calitate de ambasador intr-o comunitate romaneasca din Statele Unite.

http://www.gandaculdecolorado.com