dinu-cocea-134268lPe 26 decembrie, a încetat din viaţă, într-un spital din Paris, în urma unei insuficienţe cardiace, marele regizor român Dinu Cocea. Avea 84 de ani (s-a născut pe 22 septembrie 1929, în comuna Periş, din judeţul Ilfov).

 

 

Ne-am obișnuit ca atunci când moare o personalitate din lumea teatrului sau a filmului, mass-media să reacționeze zgomotos, în funcție de nivelul notorietății fiecărui decedat. Dacă luăm acest zgomot mediatic ca normă a vieții publice, lui Dinu Cocea i se face o mare nedreptate, pentru rangul său în cinematografie este foarte înalt. Pe de altă parte e mai bine (dacă se poate spune așa) că presa tace, pentru că familia poate să se ocupe în  liniște  de rânduielile impuse de tristul eveniment. Explicația acestei tăceri este lipsa de cultură cinematografică a tinerei bresle a jurnaliștilor, dar și discreția vieții regizorului.

 

Este însă corect  și moral să se știe, măcar într-o frântură de evocare, cine și cât de mare regizor a fost Dinu Cocea. În orice caz, consider că este de datoria mea să fac această subliniere, măcar pentru faptul că am avut privilegiul de a-l fi cunoscut.

Miron Manega

articol intreg

18470134