1095153_1Împlinirea a 50 de ani de muzeu în aer liber aduce la Casa Artelor din Piaţa Mică, nr. 21,  expoziţia aniversara „A ctitori… A zidi… A deveni”.

Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, cel mai mare muzeu în aer liber din ţară şi unul dintre cele mai importante din Europa, materializează visul românilor transilvăneni exprimat în urmă cu mai bine de un secol de a organiza la Sibiu o colecţie etnografică, sub egida Asociaţiunii pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român.

Fondat sub numele de Muzeul Tehnicii Populare, în anul 1963, binecunoscut astăzi drept Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA din Dumbrava Sibiului, acesta nu se limitează la ilustrarea patrimoniului material, ci tinde să cuprindă întreaga fenomenologie a civilizaţiei tradiţionale, devenind un muzeu viu prin activităţile şi programele de păstrare şi valorificare a obiceiurilor, tradiţiilor, manifestărilor artistice şi ocupaţiilor specifice locuitorilor din diverse regiuni ale ţării.

Expoziţia aniversară „A ctitori… A zidi… A deveni” sintetizează şi documentează civilizaţia românească ilustrată în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, aducând în faţa publicului, prin expunerea unui instrumentar tradiţional, însoţit de fotografii de epocă din colecţia Fischer, principalele ocupaţii şi meşteşuguri practicate încă din vremuri străvechi în satele româneşti: pescuitul, agricultura, morăritul, ţesutul, olăritul, pictarea icoanelor, etc.
Selecţia exponatelor propune un itinerar diacronic, dinspre trecut înspre prezent, punând faţă în faţă istoria muzeului, primele monumente transferate şi reconstruite aici, cu ultimele proiecte ce valorifică patrimoniul material şi imaterial al acestuia.