BFJE-fellows-2012Jurnalistii din Romania au sansa de a castiga o bursa jurnalistica in valoare de 2.000 de euro, alaturi de indemnizatii de calatorie si cercetare, precum si de a participa la seminarii de dezvoltare profesionala in strainatate. La editia de anul trecut a Bursei pentru Excelenta in Jurnalism, Sorana Stanescu, jurnalist TVR, a primit marele premiu de 4.000 de euro pentru articolul despre restrictiile de pe piata muncii din Marea Britanie care i-au facut pe muncitorii romani si bulgari tot mai usor de exploatat.

Jurnalisti cu experienta din Romania, Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru si Serbia sunt invitati sa se inscrie la cea de-a saptea editie a programului “Bursa pentru Excelenta in Jurnalism”.

image-2011-02-14-8300961-41-logo-birnIn fiecare an, zece jurnalisti sunt selectati prin intermediul unei competitii deschise, pentru a primi finantare si sprijin profesional in vederea cercetarii si a redactarii unui material pe un subiect de importanta regionala si europeana.

Tema editiei din acest an este Integritate.

Jurnalistii selectati in cadrul editiilor anterioare ale Bursei au declarat ca aceasta i-a ajutat sa-si imbunatateasca aptitudinile in domeniu si sa-si extinda aria de expertiza in afara tarii din care fac parte.

mission-and-vision1-432x243Bursa pentru Excelenta in Jurnalism mi-a dat sansa de a duce la bun sfarsit o investigatie pe un subiect pe care incepusem cercetarea cu mult timp in urma. In cadrul programului am avut oportunitatea de a lucra cu un editor foarte exigent – o experienta rar intalnita in media din Romania – ceea ce m–a ajutat sa imi dezvolt aptitudinile de storytelling”. a declarat Sorana Stanescu, castigatoare a Bursei din 2012.

Aplicantii selectati de catre un comitet independent  vor primi o bursa in valoare de 2.000 de euro, precum si indemnizatii de calatorie si cercetare de pana la 2.000 de euro. De asemenea, jurnalistii selectati vor participa la seminarii de dezvoltare profesionala si vor primi indrumare pe tot parcursul realizarii materialelor.

In plus, primele trei articole castigatoare vor fi premiate cu burse in valoare de 4.000, 3.000 si respectiv 1.000 de euro. Articolele vor fi publicate atat in engleza, cat si in limbile locale in media regionala si internationala.

Odata cu finalizarea programului, jurnalistii vor deveni membri ai retelei de absolventi si astfel vor avea ocazia de a interactiona cu jurnalisti de prestigiu, regionali sau internationali. De asemenea, membrii retelei vor avea oportunitatea sa isi promoveze materialele, dar si sa apeleze la sprijin profesional sau financiar pentru cercetare.

Programul Bursa pentru Excelenta in Jurnalism a fost lansat in 2007 de Robert Bosch Stiftung si Fundatia ERSTE in colaborare cu Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) si isi propune sa promoveze jurnalismul de calitate, dar şi sa contribuie la crearea de reţele de colaborare profesionala intre tari.

Data limita pentru trimiterea aplicatiilor este 5 martie 2013.

Pentru mai multe detalii referitoarea la bursa, formularul de aplicare si criteriile de eligibilitate, va rugam accesati site-ul programului: fellowship.birn.eu.com