Cea de-a 16-a edtitie a Festivalului Internaţional de Film Documentar de Artă, Ecologie şi Turism “Document.Art.”a avut loc in acest weekend la Pitesti. 18 regizori si producatori din 10 tari, au participat la finala competitiei. Marele premiu a fost acordat filmului „Kusturica, baiatul rau al balkanilor” in regia lui Georgi Toshev si  Yavor Vesselinov din Bulgaria.

Evenimentul se află în calendarul Organizaţiei Mondiale a Turismului (UNWTO) pe luna septembrie şi este  promovat de site-urile CIFFT, Britfilms, ITCO.

Festivalul s-a desfasurat in sala Bibliotecii Judetene „Dinicu Golescu” si au fost vizionate 63 de filme ramase in competitie, din Austria, Anglia, Bulgaria, Elvetia, Portugalia, Rusia, Serbia, Spania. Preşedintele juriului a fost cunoscutul istoric şi critic de film Călin Căliman. Nicolae Luca, membru UCIN,  este fondatorul si organizatorul din 1994 pana in prezent al „Document.Art.” – primul Festival Internaţional al Filmului de Artă, Ecologie şi Turism organizat vreodată în România.

La toate cele 15 ediţii derulate până în prezent au fost înscrise şi vizionate peste 1.200 de filme din 97 de ţări. Anul acesta s-au înscris 115 pelicule din 30 de ţări.

Ca evenimente conexe, anul acesta au fost proiectate filmele „Căltorie in Palestina”, realizat de carturarul şi diplomatul Marcu Beza, în anul 1934, si filmului artistic italian „Il sangue dei vinti” („Sangele celor invinsi”), regia Michele Soavi, in prezenta actritei de film, de origine romana, Alina Nedelea.

„Un film este un izvor pietrificat al gândirii. Un film reînvie fapte neînsufleţite. Un film permite cuiva să dea aparenţa realităţii la ceea ce este ireal”
Jean Cocteau