Interviu realizat de profesorul Ioan Iacob.
Ioan Iacob: Domnule Profesor Ilie Rotariu, v-am intalnit, poate nu intamplator, pe una din strazile Sibiului vara trecuta. Cum se vede Sibiul din interior si ce amintiri aveti despre viata culturala si academica de la Sibiu?
Ilie Rotaru: Sibiul este un oraș în care e plăcut să trăiești. Mai ales așa se vede din exterior. Din interior mai implică şi o muncă continuă, grea, uneori obositoare să menţii şi să dezvolți acest mediu. Sibiul a fost şi este un oraş deschis spre lume, mare parte din inteligentia locală e la curent şi în competiţie (ţinând cont de diferenţa de dimensiune) cu ce se întâmplă în oraşele dezvoltate. Acum se vorbeşte de reinventarea oraşului (reinventing de city). Noi experimentăm asta de mulţi ani. Nu întâmplător aici Festivalul de jazz, Târgul olarilor, sau Festivalul cântecele munţilor. Mai recent Festivalul de teatru, raliul automobilistic etc. Amintiri? Multe, în multe am fost implicat, măcar ca spectator.
Viaţa academică în înţelesul actual al cuvântului nu are decât puţin peste două decenii. Şi se dezvoltă în simbioză cu oraşul
 I.I.: As vrea sa stiu cateva lucruri legate de Universitatea „Lucian Blaga” si de activitatea dumneavoastra acolo.
I.R.:Universitatea Lucian Blaga este şi ea una din beneficiarele exploziei din deceniul nouă. Un timp deviza a fost „dezvoltaţi-vă, extindeţi” apoi „decantaţi, alegeţi să stabilizaţi”. Acum se munceşte pentru integrarea în lumea academică globală, la scara şi forţa financiară şi umană a universităţii.
Eu am venit să ajut facultatea de turism care era în lipsă de oameni. Din lipsă în lipsă am ajuns prodecan, senator, secretar al senatului  etc. Dar nu asta e important. De aici, de la întâlnirea de la Căprăreţ a plecat AFER-ul şi pregătirea aplicării procesului Bologna, împreună cu standardele de calitate pentru ştiinţe economice, apoi munca la ARACIS care a adus rezultate solide, apoi IREG (International Observatory on Academic Ranking and Excelence). Aici deocamdată suntem numai doi membrii din România, dar v-am spus că am început să lucrăm la integrarea globală. În plus muncă pentru învăţământul pentru turism: ATLAS (European Association for Travel and Leisure Studies), WLA (Wolrd Leisure Association) etc. Trebuia ca cineva să renunţe la manualele de turism din anii 70 şi să treacă în contemporaneitate, spre leisure (în înţelesul „cheltuirii” timpului liber)
I.I.: In anul 2014 Fundatia culturala „HESPERUS” (infiintata in 1991, pe vremea cand eram redactor la Radio Bucuresti) va avea editia a X-a a „Zilelor HESPERUS”; credeti ca am putea organiza niste manifestari in care sa fie implicata si Universitatea „Lucian Blaga”?
I.R.:Cu mare bucurie. Orice oportunitate de a schimba idei şi de a învăţa e binevenită. Iar oraşul şi universitatea sunt bucuroase şi pregătite de oaspeţi.
I.I.: Cum luati dumneavoastra „pulsul” economiei mondiale acum: spre ce se indreapta economia Europei? Aveti previziuni sumbre sau optimiste pe termen mediu si lung?
I.R.: Înotând zdravăn în oceanul  de informaţii care ne înconjoară. Verificând cât ne ţin finanţele prin contact direct, fie la sursă, fie la întâlniri internaţionale. Costă să fii informat!
Unde se îndreaptă economia lumii! Europa e un element. Spre saltul de talie: 9 miliarde; integrarea ? siliciului cu carbonul? (computerele cu oamenii). Oricum spre ceva total diferit. Sunt optimist pentru că mă cred capabil să şterg tot şi să fac un nou început (mai acum câţiva ani scriam: it is about the time to rewrite the economics)  îngrijorat (nu pesimist) că mulţi nu vor reuşi şi riscă, riscăm să ne ducem la fund grămadă.
I.I.: Un gand pentru cititorii „Clubului presei transatlantice”, care se afla pe ambele maluri ale Atlanticului. Poate ca unii au auzit de Sibiu si ar dori sa-l viziteze.
I.R.: Luaţi o pauză, veniţi să ne reîncărcăm împreună!