Institutul Cultural Român din Londra a lansat marți, 29 iunie, în prezența lui Ivan Patzaichin, programul românesc pregătit pentru Olimpiada Culturală de la Londra, un eveniment amplu care se va desfășura între 21 și 9 septembrie.

Cu aceeași ocazie a avut loc și vernisajul expoziției ”ROlimpienii”, care își propune să le reamintească publicului londonez cele mai importante performante sportive și culturale ale românilor. Expoziţia a fost realizată sub patronajul ES Dr. Ion Jinga, Ambasadorul României în Marea Britanie, de Institutul Cultural Român Londra în parteneriat cu Ambasada României, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, Muzeul Sportului şi Muzeul Naţional al Literaturii Române.

La eveniment invitat de onoare a fost marele sportiv Ivan Patzaichin. Multiplul campion olimpic a adus in capitala britanica şi o versiune a celebrei canoe cu care a dominat competiţiile internaţionale timp de zeci de ani. Aceasta va rămâne la Londra pe întreaga durată a sezonului olimpic.

Ambasadorul României a declarat cu această ocazie că: „Mă simt privilegiat să spun câteva cuvinte la deschiderea acestei expoziţii care poate constitui o avanpremieră a performanţei pe care o aşteptăm de la echipa noastră olimpică peste două luni. Din 1900 încoace România a participat la 19 Jocuri Olimpice, a câştigat în total 292 medalii din care 86 de aur, 89 de argint şi 117 de bronz.

Londra 2012 va fi un eveniment de excepţie şi o experienţă minunată în acest oraş multicultural care reuneşte peste 200 de naţiuni. Iată de ce această expoziţie sărbătoreşte excelenţa în sport şi cultură, oferind o selecţie a celor mai importante realizări ale României în artă şi sport. Ceea ce mi se pare cu adevărat inovativ este ideea de a găsi complementarităţi între medaliaţii cu aur la Jocurile Olimpice şi artişti şi scriitori români celebri. România este una dintre ţările care câştigă de fiecare dată medalii olimpice, sperăm că vom continua această tradiţie şi la Londra şi vom arăta lumii tot ceea ce ţara noastră are mai bun în materie de sport”.

Domnul Ivan Patzaichin a fost, de asemenea, invitat să spună câteva cuvinte: „Sunt onorat să mă aflu in seara aceasta alături de dumneavoastră. Vreau să felicit ICR-Londra pentru aceasta expoziţie în primul rand deoarece consider că această îmbinare între sport şi artă este o idee minunată de promovare a valorilor româneşti. Aşa cum am spus în urmă cu un an, sunt convins că vom reuşi să câştigăm 8 – 10 medalii, dar se pare că avem şanse chiar la 12 medalii şi ne bucurăm pentru asta. Noi vrem să-i susţinem indiferent că vor câstiga sau nu, sunt ai nostri, sportivii au mereu nevoie de sprijin şi să simtă că cineva este alaturi de ei şi noi suntem aceia.”

În continuare, domnul Dorian Branea, Directorul ICR-Londra, a făcut o prezentare a proiectelor românești în cadrul Olimpiadei Culturale. Programul românesc produs şi curatoriat de ICR, care include 17 evenimente culturale, este realizat în parteneriat cu importante instituţii britanice – Southbank Centre, Opera Holland Park, Teatrul Regal Stratford East, Kings Place – şi integrat marilor evenimente culturale londoneze – London Festival, Big Dance Festival, London International Festival of Theatre, Poetry Parnassus, Wide Open School, London Festival of Architecture, River of Music.

Expoziţia se poate vizita la sediul din 1 Belgrave Square SW1X 8PH, până la 26 iulie 2012, zilnic, între orele 10.00-17.00.