Green Hours 22 jazz-café se bucură să aducă la cunoştinţa iubitorilor de muzică organizarea celei de a 4-a ediţii a Green Hours INTERNATIONAL JAZZ Fest (GHIJFest), care va avea loc în perioada 1 – 4 iunie 2012, în Grădina GREEN a clubului de jazz şi teatru din Calea Victoriei 120, Bucureşti.

Green Hours INTERNATIONAL JAZZ Fest este o manifestare culturală independentă iniţiată în mai 2008 ca prim festival internaţional al unui club din România. Următoarele două ediţii ale evenimentului au avut loc în mai 2010, respectiv mai 2011 şi au însemnat un număr de cîte 8 concerte (a unor foarte valoroase grupuri de muzicieni străini şi români) desfăşurate în Grădina Green Hours de-a lungul a 4 zile.

GHIJFest – 2012 este urmarea firească a activităţii de aproape 19 ani a Green Hours 22 jazz-cafe – cel mai vechi club din România – a succesului celor peste 3000 de concerte şi evenimente muzicale outdoor şi indoor organizate la adresa din Calea Victoriei 120 şi în alte locaţii din ţară şi din străinătate şi se bazează pe ideea oportunităţii de a celebra jazz-ul printr-un festival inedit, (re)aducîndu-l în spaţiul în care s-a născut: în cluburi.

În ediţia din acest an a festivalului vor fi prezentate în Grădina GREEN cele mai noi proiecte ale unor muzicieni de primă mărime din lumea jazz-ului european. În configuraţia grupurilor străine se regăsesc artişti provenind din Norvegia, Polonia, Danemarca, Marea Britanie şi Suedia. Este vorba, printre alţii, de NILS PETTER MOLVAER, JASPER HØIBY, Fraţii KAPSA etc. O menţiune specială privind concertul solo al tînărului ghitarist norvegian STIAN WESTERHUS, al cărui performance va încheia festivalul, ca o asumare a GHIJFest în sensul deschiderii şi spre jazz-ul experimental, încă prea puţin apreciat sau măcar încercat de publicul românesc. Evenimentul Stian Westerhus este realizat în colaborare cu Sâmbăta Sonoră.

În premieră în această ediţie, vor sosi în Bucureşti – cu sprijinul ICR New York – 3 importanţi programatori newyorkezi de jazz, electro-jazz şi world music, interesaţi îndeosebi de evoluţia şi performance-urile grupurilor româneşti din festival, de „piaţa” muzicală românească în general. Vor avea ocazia să îi urmărească, printre alte nume mai mult decît reprezentative, pe SORIN ROMANESCU, MARTA HRISTEA, RAUL KUŞAK, LUIZA ZAN, VLAICU GOLCEA, MARIO FLORESCU etc…Toţi cu proiecte originale, gîndite sau regîndite special pentru GHIJFest – 2012.

Prezentator al ediţiei a 4-a a Green Hours INTERNATIONAL JAZZ Fest: ANDI MOISESCU