De la teorie la practica.

Retorica sau nu, aceasta este intrebarea la care studentii din Romania nu au inca un raspuns concludent, in concordanta cu domeniul de studii ales, o argumentatie menita sa le faciliteze accesul pe piata muncii. Structurarea programelor de studiu in raport cu relevanta calificarii de pe piata fortei de munca cat si identificarea notiunilor noi, extrem de necesare  in contextul actual al pietei fortei de munca sunt doua dintre conceptele din ce in ce mai prezente in mediul studentesc din Romania.

Asadar, nevoia pe care Uniunea Studentilor din Romania o identifica cel mai des in randul studentilor pe care ii reprezinta este aceea ca dupa absolvire, sa activeze in domeniul in care au studiat. Exemplele absolventilor care isi schimba parcursul profesional cresc de la an la an.

USR priveste notiunea de angajabilitate ca pe un ansamblu de cunostinte teoretice, atitudine, viziune proprie, atribute personale si competente dobandite prin diverse forme de educatie. Astfel, Congresul Studentilor din Romania lanseaza dezbaterea  nationala asupra rolului educatiei in procesul dezvoltarii abilitatilor si competentelor studentilor.

Aceasta initiativa a Uniunii Studentilor din Romania este inca un pas pentru  a crea si mentine o legatura stransa intre mediul academic, factorii de decizie si mediul de afaceri. Activitatile integrate „Workshop-urile de cariera”, „Workshop-ul national”, „Masa rotunda”, „Adunarea plenara” vin ca un real suport in identificarea oportunitatilor de insertie a tinerilor pe piata muncii si pentru cresterea gradului de angajabilitate al acestora, componenta cea mai importanta la recrutare.

Paleta „Povestilor de succes” si a modelelor de buna practica , inclusa in prima parte a Congresului va aduce in fata studentilor o viziune concreta asupra alegerii unui parcurs profesional corelat cu domeniul de studii. Interactiunea participantilor din cadrul „Workshp-ului national” va aduce cu sine o conexiune puternica la realitatile contemporane si le va oferi studentilor din toata tara posibilitatea de a studia indeaproape notiunea de angajabilitate.

Educatia, este un subiect cheie al evenimentului, intrucat lideri studentesti, oameni de afaceri, tineri antreprenori, specialisti in resurse umane si reprezentanti ai conducerii universitatilor si facultatilor vor discuta necesitatea corelarii studiilor cu cerintele pietei muncii in cadrul Mesei rotunde. Gasirea unei cai de unire intr-o actiune si o practica, comun asumata de catre toti actorii implicati, este un obiectiv esential al evenimentului. In acest context, „Adunarea plenara” reuneste oficialitati, ministri, rectori, oameni de afaceri, studenti si tineri, pentru a elabora un ghid de angajabilitate sub coordonarea Uniunii Studentilor din Romania.

„Succesul sta in vointa de a invinge; sa ne straduim deci si sa staruim”

Uniunea Studentilor din România www.uniunea.ro